tisdag 22 maj 2012

Dagboksbloggen

                                                        Tisdag 22 maj 2012 klockan 05.19. Det finns olika tester på gåtan prostatacancer som är testade på djur och en del på människor men det fordras en prövotid på upp till fem år innan det kan börja testas fullt ut på människor för det är för mycket svåra bivverkningar ännu. Så ännu får det gamla användas. Det finns nu ute i handeln på nätet tester för att göra egna psa-test i hemmet men kanske inte så fullt säkert. Att pröva går ju. Hoppas på en bra dag. En liten nyhet vår reporter på tidningen har fått en son så det blir väl en artikel snart igen. Carpe diem på er alla där ute vi samlas igen.

11 kommentarer:

  1. Morrn Gösta. Hoppas att natten har var lugn och att du kunnat vakna med tillförsikt till denna nya dag.
    Ja, jag har läst om tester som görs, fast det tar tid, biverkningar måste först - om möjligt - reduceras. Att testa hemma, fast är det pålitligt?


    Jag har genom en vän i USA fått reda på att forskare där har upptäckt att kurkumin (en del i gurkmeja) tycks minska tumörtillväxten vid prostata-cancer. Forskning behövs verkligen, likaså pengar till det.
    Jag talade med en av mina vänner som fått behandling för sin prostata-cancer. Tydligen opererades det in två små "guld-brickor" - eller vad jag skall kalla det - vid prostatan. Via dessa brickor kunde man fixera stråldosen med precision på tumören. Dessa brickor kommer han att få ha kvar resten av livet. Tumören har krympt, men fortsatt PSA-test varje månad för att se att det inte sker en tillväxt.Undring: finns det garanti att cancern blossar upp igen? Frågorna är många och det vore mycket intressant om vi här i bloggen fick några inlägg från dem som gått igenom behandling, eller vet något mera om forskning m m.

    Glad, att läsa att "din" reporter fått en liten son, skicka grattis till henne från mig.
    Idag ser det ut att bli fint väder, så det blir nog att vara ute. Jag har "hittat" mitt lilla paradis (med stubben jag skrev om tidigare), nu finns där små igelkottungar också, de är så nyfikna.

    Nu önskar jag dig Gösta, Sonja och alla andra vänner här en fin dag. Den kommer ju aldrig tillbaka som ni vet, ta hand om varandra!
    Carpe diem!
    Christina v-ås

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förlåt ,men jag blir stressad när du skriver så.Dagen kommer aldrig till baka. vi vet redan det.

      Radera
  2. Hej Gösta!

    Jag har en fundering ang.psa.Värdet är ju specifikt för prostatakörteln.Kan man efter en behandling när värdet stabiliserat sig. kunna avläsa en spridning till skelettet,enbart genom psa test?Cancerceller kan ju också spridas genom blodbanorna.
    Landstinget i sörmland säger blankt nej,till magnetröntgen om inte psa:t går upp extremt.
    Detta är ju givetvis av besparingsskäl,men det är ju våra liv som står på spel.
    Jag har pga. svåra smärtor, från ryggen och framåt nedre delen av magen,tagit ett blodprov som heter alp-p,som inte visade något, men jag är ändå orolig.
    Om någon vet, svara gärna!

    Önskar er alla en bra dag!

    Ingvar i Gnesta

    SvaraRadera
  3. Hej Ingvar. Ja, cancerceller sprider sig även genom blodbanorna. Den person jag skrev om i mitt inlägg, har nu fått cancern i blodet (leukemi) istället. Även om prostatatumören finns kvar, men avger inga oroande värden, så har tydligen behandlingen för prostata-cancern istället fått leukemin att ta över. Detta är hemskt att höra och läsa om. Har aldrig tänkt på att man kan drabbas så hårt av två olika typer. Hoppas att du får den smärtlindring du behöver, Ingvar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för svaret!
      Jodå,jag får smärtlindring.Men som Du vet,är morfin narkotika klassat,så läkare har ögonen på sig hela tiden.Regler sätts av friska, inte sjuka.

      Radera
  4. Gomorron Gösta....Jag hoppas att lugnet återgått till Rörön efter all turbulens på nätet.
    Jag funderar lite på de allra första symptomen man ska ge akt på och söka läkare. Genom att läst din bok så fick du åka in akut med svåra smärtor o stopp och då upptäcktes sjukdomen. Men vilka symptom annars tidigare ska man vara observant på förutom vad man utläsa på PSA-provet, förmodar att några symptom finns. När jag var liten opererades min morfar för "urinstämma" men det är ju något annat, förstorad prostata som jag känner till det. Det namnet kanske inte ens förekommer längre. Bra att du sprider denna info här så alla kan läsa

    Hoppas på en bra dag för alla, solen skiner även idag och det är varmt o skönt.

    Kram Maggis
    Carpe Diem !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå, det vet jag...men jag kan ju ha män i min närmsta omgivning.....och jag tänker mer på andra män som läser bloggen ,bra för dem att veta vad de ska ge akt på. Men det var humor i ditt svar förstår jag och inte ironi.

      Radera
    2. Självklart skämtade jag. Kunde inte låta bli..
      Håkan

      Radera
  5. För alla oroliga finns en kanonbra sida,
    prostatacancer.nu
    Där finner man svaren på de flesta frågor.
    Anders

    SvaraRadera
  6. God kväll Gösta, Sonja och alla goda vänner!
    En strålande sommardag är snart till ända och jag har njutit för fullt av den lediga tiden.
    Hoppas verkligen att ni också haft förmånen att få njuta av det jag vill kalla första sommardagen (åtminstone hos oss). Har också hunnit med att kolla lite på det kungliga dopet, som jag tycker var en fin tillställning av det jag såg.
    Läste Gösta, om pågående tester när det gäller prostatacancer och på de svåra biverkningar som än så länge följer med nya behandlingsalternativ. 5 års prövotid är lång tid när man redan har sjukdomen, men inför framtiden kan det säkerligen vara värt 5 års tester om resultatet blir ett bra botemedel mot sjukdomen. Jag jämför de här testerna och forskningen med det som görs för att mildra/lindra KOL-sjukdomen. Där står man ju också och stampar, även om det kommit nytt preparat senaste åren som nu får användas, men som har mycket biverkningar.
    Vilken trevlig info du sedan ger oss, att våran reporter på LT fått en son. Du får hälsa och gratulera henne så mycket och vi ser fram emot nästa artikel av henne hemma hos dig och Sonja och kanske med det lilla nytillskottet också närvarande.
    Hälsningar från mig till alla övriga vänner här på sidan.
    Många tankar till dig och Sonja och som vanligt varma kramar från Iris.

    PS Tack Anders för webh-adressen här ovan, ska ge den till min granne som har prostatacancer och är opererad ganska nyligen.

    SvaraRadera
  7. Gokväll Gösta....då kommer Sandra och besöker dig med den lilla bebisen, hoppas jag. De är så goa och så luktar de så gott. Oskuldsfulla och helt oförstörda av världen, livets under. Allt nyfött rör vid ens hjärta, både djur o människor. Tänk en nyfödd kalv när de tar sina första stapplande steg

    Jag har också hört om gurkmejans positiva effekt vad gäller cancer och vid cellgiftsbehandling så minskade biverkningar betydligt hos dem som fick i testgruppen. Så det finns vetenskapliga tester på det. Inte så konstigt om man tänker efter, de flesta medicinerna framställs ju från naturen och här är den verkligen i sitt naturliga tillstånd, 1 msk om dagen.
    Nyss har jag rensat bort en massa chass och ogräs från landen, det är mediativt på något sätt att göra det, rofyllt och inte tänka på något annat.
    Kramar till er alla och må så gott
    Maggis

    SvaraRadera