onsdag 23 maj 2012

Dagboksbloggen

                                                       Onsdagen 23 maj 2012 klockan 05.29. Natten har varit lugn även fast medicinen saknades större delen av dagen. De första symptomen på att det kan vara början till en prostatacancer är att strålen minskar och att det blir tätare toabesök. Då kan det vara anledning till att fråga läkare. Vad det gäller PSA-värdet så kan det ligga lågt även vid en början till en cancer. Det gäller att vara observant på den biten också. Oftast när psa värdet ligger över en viss nivå så ska det tas biopsiprover samtidigt för att få större säkerhet. Det är bättre med ett prov för mycket och vara säker än att gå i ovisshet. Ha en bra dag alla och en Carpe diem

18 kommentarer:

  1. Hej Gösta o Sonja !
    Önskar er båda en bra dag.Här är de strålande solsken och skön värme.Hoppas att ni också kan njuta av detta.
    Kram och hälsningar till er båda och övriga här.
    Doris

    SvaraRadera
  2. Hej Gösta och Sonja!
    Här är det en strålande vacker dag och varmt. Ser ut som om de flesta platser får sommarväder.
    Idag tänker jag plocka liljekonvaljer, som jag har saknat så mycket.
    Varma kramar till dig Gösta, Sonja och alla andra vänner här.
    Kommer osökt att tänka på sången man sjöng i skolan: "I sommarens soliga dagar".
    Carpe diem
    Christina v-ås

    SvaraRadera
  3. Hej Gösta & Sonja och andra goa vänner
    Det är underbart att vakna till en så fin dag med molnfri himmel. Vårt sovrum ligger på morgonsolsidan så vi vaknar alldeles för tidigt av ljuset. Så idag far vi iväg och köper en mörkläggningsrullgardin.

    På tal om Christinas liljekonvaljer så satte jag 10 plantor förra hösten i vår-försommarrabatten. Utav dem verkar 5 st ha kommit upp och klarat sig. Nåväl, nästa år har de förökat sig.De sprider sådan härlig doft i trädgården.

    Gösta, det är bra att du talar om hur det är runt ikring sjukdomen, inte minst att vara uppmärksam på de första tecknen innan det gått för långt. Så är det med kvinnosjukdomarna också, hudcancer mfl

    Hoppas ni också har fint sommarväder att njuta av
    med lite fika på altanen

    Kram till er alla och ha en bra dag
    Kram Maggis
    Carpe Diem!

    SvaraRadera
  4. Glömde detta..till Christina. Ett fint citat av min favoritförfattare Paulo Coelho.
    Varje ny morgon kommer med en dold välsignelse,en välsignelse som bara gäller för den dagen och som inte går att spara och använda sig av på nytt.
    Det påminner så mycket om dina viktiga ord att just denna dagen kommer aldrig åter. Ville bara säja det
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Maggis, för det fina citatet av Paulo. Du har förstått vad jag menar med att dagen kommer aldrig åter. Ja, jag hittade liljekonvaljer! härligt.

      Radera
  5. Hmm...detta gick för fort. Missade signaturen ovan/ Maggis

    SvaraRadera
  6. Hej Gösta och alla andra.

    Det stämmer det du skriver, Gösta att det är bättre med ett prov för mycket och vara säker än att gå i ovisshet. Hur det än är, är det bättre att veta än inte alls. Ha det bra alla i sommarvärmen. Hans i Tidaholm

    SvaraRadera
  7. Hej Gösta. Ett tag sen nu. Var tvungen att läsa en hel drös av dina dagboksanteckningar och kommentarer. Fantastiskt vad människor kan stötta varann i de svåra stunderna och det är många som har sympati för dej, det har ju klart bevisats för länge sen.
    Kan komma med det tråkiga beskedet att Harald blivit ensam. Anita gick bort i måndags kväll i cancer, som hon endast vetat om i ca 2-3 månader nånting. Tråkigt men hon var så jättesvag mot slutet att det måste varit en lindring att få slippa plågorna.

    Ha det nu så bra som bara går Gösta.

    Vännen Anders - SÄVSJÖ

    SvaraRadera
  8. Hej Sonja o Gösta o alla andra vänner på bloggen. Jag har inte skrivit på länge nu för det har varit lite för oroligt på bloggen tycker jag, men nu är det historia, "nu vänder vi blad" som han sa. Jag läste om Ingvar som inte fick någon MR röntgen. Det är något som vi alla har rätt till. Jag vet inte om du kommer ihåg Gösta så berättade jag för dej om när jag kom till min doktor i Väsby så sade han att han inte kunde undersöka mej för han hade ingen röntgensyn. Där var det inga problem utan dagen efter så blev det en riktig röntgen som visade var alla metastaser m.m. satt utspridda, tyvärr.Vad det gäller PSA så tog jag ett prov i jan2010 som var mycket lågt, men i okt var det tresifrigt. Efter ett långt samtal med doktorn så talade han om att enbart PSA räcker inte som prov utan man måsta gå in i "bakvagnen" oxå för att få en riktig koll och då känna ojämnheter som finns om cancern finns på prostatan. För mej var det ju höften och ryggen som spöka vilket gjorde att det blev läkarbesök.
    Nu har jag fått en ny höftled eftersom metastaserna åt upp den jag hade förut. Jag får nu gå med kryckor och en rullemoppe vilket gör att det går att komma ut å röra på sej lite för ute vill man gärna vara och träna upp leden och lite muskler om det går.
    Ha de gott Gösta o alla andra som finns med.
    mvh.Gert.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gert, du är en kämpe, har tänkt mycket på dig! Nu får du se fram emot sommar och att kunna träna upp höften igen. Att kunna vara ute, det gör mycket. Det tar tid, det förstår jag, men det kommer att bli bättre! Sköt om dig!

      Radera
    2. Så bra att vi fick höra av dig. Du verkar ha samma styrka och kämparanda som din vän Gösta.Och att du berättar din historia kring det hela, kan hjälpa andra i samma situation Försök träna så mycket du kan, det är bara bra.Och så hoppas vi på en fin sommar både för dig och Gösta
      Ha de bra...
      /Maggis

      Radera
    3. NU BLIR JAG ARG VEM ÄR DET SOM SVARAR I MITT STÄLLE? GERT det är inte jag i första svaret det är någon anonym men vem är det? Jag vill veta.

      Radera
  9. Snälla Gösta, det är jag som är skyldig! förlåt! Jag måste komma ihåg, att skriva mitt namn. Skyller påå att jag börjar bli senil!
    Blir jag förlåten?
    Jag svarade på Gerts inlägg.

    Christina V-ås

    SvaraRadera
  10. DU ÄR FÖRLÅTEN ALLA KAN JU FELA mvh Gösta

    SvaraRadera
  11. Hej Gösta och tack för en bra och tydlig info angående vad som kan vara första symtomen och vad som gäller för PSA. Och din beskrivning av första symtomen och lågt PSA var precis så det var med min granne, men han krävde mer undersökningar och det hela slutade som jag skrev igår med att man hittade prostatacancern som han opererades för ganska nyligen.
    Idag har jag tillbringat min dag på sjukhuset med provtagningar, läkarbesök och så naturligtvis ett åkande fram och tillbaka. Men jag är nöjd och glad, allt såg bra ut.
    Trevligt att höra ifrån dig Gert också och jag hoppas du kryar på dig successivt och önskar dig allt gott.
    Jag hoppas ni alla haft en bra dag med sommar och sol, jag har i alla fall sett solen och hunnit andas in lite av den härliga luften mellan sjukhusentrén och bilen.
    Tur att det löste sig med vem som svarat på Gerts inlägg, men som du säger Gösta – alla kan fela och det är stort att förlåta.
    Ha en fortsatt trevlig kväll, det lilla som är kvar, hoppas på en god natts sömn och kramar till er alla, med Gösta och Sonja i spetsen från Iris

    SvaraRadera
  12. Men snälla nån kan inte Gösta få "prata" själv med dom som skriver till han.
    Så vänder de till nåt bra och karlarna börjar skriva så ska de trassla till sig igen.
    Gösta akta hjärtat och ta hand om Dig.Mvh Anders.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr verkar vissa inte fatta att detta är Göstas blogg!
      Sen undrar jag hur man kan kalla vissa för kämpar! Har man drabbats av en dödlig sjukdom, malign så hjälper det inte om man så försöker ta ner månen, man dör ändå. Det gjorde min 20-åriga dotter, hon dog ifrån oss i mycket svåra smärtor, kom inte och säg att hon inte ville leva, men vadå - kämpa -det beror väl i allra högsta grad på hur långt och hur malign cancer är. Det går fort och man är helt hjälplös, så vad menar ni med "kämpe????
      Karin

      Radera
  13. Det blir så när man tar över.Orden är redan sagda av staben,Maria i jämtland.

    SvaraRadera