lördag 29 maj 2010

Om sista tiden

Lördag 29 maj 2010 kl.04.08 Ett utdrag ur veckans artikel i länstidningen i dag.

Enkelt och traditionellt. Gösta Olofsson vill inte ha någon storslagen tillställning när det är dags för den sista vilan.
– Huvudsaken är att det är lugnt och stilla, säger han.

Det syns att Gösta Olofsson har ont i kroppen. Han är krum och har svårt att hålla huvudet upprätt.
– I dag är ingen bra dag, berättar Gösta när LT hälsar på. Jag har tagit fem morfintabletter redan, men ingenting hjälper, fortsätter han.

Förra veckan besökte Gösta hälsocentralen i Svenstavik för att få både droppbehandling och ett nytt hormonimplantat injicerat. Båda metoderna syftar till att hämma tillväxten av nya metastaser. Men tyvärr känner han inte att någon av behandlingsmetoderna fungerar i den utsträckning som de ska.
– Det är precis som behandlingarna inte biter längre, säger han.

Det är nu mer än tre månader sedan läkarna räknade med att Gösta skulle ha avlidit i sviterna av sin prostatacancer. Han upplever att han lever på övertid och säger att han är tacksam för varje extra dag han får.
– Jag har hunnit med så mycket som jag inte visste om att jag skulle hinna. Det har varit tre fantastiska månader, säger han.

Samtidigt är Gösta Olofsson nyktert medveten om att livets slut är oundvikligt. Och han har inga problem med att prata om hur han vill ha sin begravning, utan tycker att döden känns naturlig.
– Många har svårt för att prata om död och begravning, men jag tycker att det känns bra att göra det. Jag är inte rädd för döden. Alla ska vi ju den vägen vandra, det är det enda som är säkert, säger han.

Gösta Olofsson berättar att han troligtvis kommer att vilja bli begravd i Strängnäs där både hans mamma och pappa tillbringar sin sista vila. Men det kan också bli kyrkogården i Storsjö Kapell där Gösta är född. Hur som helst vill han att själva begravningsakten ska ske i enkelhet, på ett traditionellt sätt, med de närmaste närvarande.
– När det kommer till musiken faller valet på ”Brusa högre lilla å” och ”Amazing Grace”, säger han.

Någon påkostad sten är heller ingenting som han anser vara nödvändigt.
– En gravplats ska inte innebära ett måste för de efterlevande. Jag tror säkert att jag kommer att finnas kvar i de anhörigas minne ändå, även om jag inte har den största gravstenen.

Han fortsätter:
– Så är det för mig när det kommer till min sambo som gick bort för fem år sedan. Jag besöker inte hennes grav så ofta, men hon finns i mina tankar varje dag.

Carpe diem

Adressen är: Länstidningen Östersund/Berg


8 kommentarer:

  1. Gösta god morgon på dig! Idag läste jag din dagbok med tårarna rinnande. Vilken otroligt stark människa du är Gösta! Du skriver så klokt och har gjort upp med hur du vill ha det när den dagen kommer. Vad kan jag skriva och säga? Alla kommer vi dit en gång, men en sak ska du veta, du har givit mig så stor hjälp som jag kan delge dem jag känner som har samma sjukdom som dig. Du har hjälpt dem med ska du veta.
    Jag vet inte om du orkar skriva i morgon igen, men jag hoppas det.
    Försök att få en så bra dag du kan. Leva med denna värk måste vara fruktansvärt, men mina enkla ord hjälper inte mycket.
    Här får du en STOR bamsekram, Gösta!
    Carpe diem!
    Christina, Västerås

    SvaraRadera
  2. Tänker så ofta på dej Kram

    SvaraRadera
  3. från Maggan i Halmstad kommer det syrendofter och stora långa liljekonvaljer!Undrar hur Brusa lilla å går?Jag sänder lugnande krafter.Av nåd är fin tänker på dej och sjunger..Kram Carpediem.

    SvaraRadera
  4. Hej Gösta !Tänker på dig varje dag även om jag inte skrivit något.Det har varit fullt upp nu.
    Men du är inte glömd.Hoppas du orkar skriva i morgon så jag vet hur morgondagen är.Kram och hälsningar Doris

    SvaraRadera
  5. Hej Gösta! Mina tankar är hos dig hela tiden. Även om jag inte skriver. "Brusa lilla Å" är en mycket vacker instrumental melodi av Björn J:son Lindh. Förstår att du väljer den. Hoppas dina närmaste dagar blir någorlunda smärtfria. Vill läsa din dagbok länge till. Kram och hälsningar Stina, Malmö.

    SvaraRadera
  6. hej igen Gösta
    Nu har jag lyssnat på yuotube Brusa lilla å. Visste inte den hette så.. Man lär nytt varje dag. Känn dej omsluten av alla oss ute i Sverige.Maggan.

    SvaraRadera
  7. Dagens dagbok och tidningsartikel är så rakt och fint skrivna! Men så kommer ju orden från dig och då kan det bara bli fint och rakt och ärligt! Jag kan bara hoppas att din dag idag inte inneburit allt för mycket smärta, och också hoppas att du även framgent får vara så smärtfri det bara är möjligt. Du finns ständigt med i tanken och jag önskar jag kan bli lika modig som du och planera och berätta för min omgivning hur jag vill ha det.
    Gösta, många varma kramar till dig och tack för att du visar oss alla ditt mod och delar med dig av dina tankar. Även till Marianne skickar jag varma kramar och tankar. Hälsningar Iris

    SvaraRadera
  8. Hej Gösta!

    Nu blev jag orolig för dig! Ligger du inne nu? Hoppas inte det men om du gör det så hoppas jag att din dotter och dina närmaste finns med dig hela tiden.

    Tänker på dig varje dag trots att jag nu senaste veckan inte rört datorn nästan för jag varit sämre själv med mina cellgifter.

    Carpe diem!

    Stor bamse styrkekram
    Tina

    SvaraRadera