måndag 21 september 2009

Blandat

Måndag 21 september 2009 kl.04.45    God morgon dagboken. Natten har varit lite lugnare än förut och det känns skönt. Men jag sov ju nästan hela dagen igår också så kroppen fick komma ifatt. Och så blev det lite annan ordning på medicinen också.Du boken skulle du vilja höra att du är stark när du är väldigt sjuk? Jag vill då inte höra det.Jag är inte stark för vore jag stark skulle jag nog vara en stålman. Däremot så är jag tålig och uthållig när det är som ondast.När man besöker någon som ligger på t.ex. ett hospis så frågar man inte "hur mår du" där får det räcka med hej det är jag eller här kommer vi eller också kort och gott hej.Och direkt börja prata om väder eller om något program på tv eller radio.T.ex "hej ,vilket väder det är idag." Efter hälsningen pratar man inte direkt om sjukdomen om inte den sjuke tar upp ämnet.Man pratar aldrig om den sjuke i ett sjukrum för personen hör även om det verkar som den sov.Och aldrig prata förbi eller över någon det gäller alla .Ninni du frågade om släktforskningen.Det har gått lite trögt med den men det är intressant att se var ursprunget kommer ifrån.Ja du dagboken det blev lite blandat idag men vi kan ju inte vara i vårt esse jämt. Eller Hur?  Carpe diem.    PS. Fonden har fått lite till så nu är det 5850:- DS.

21 kommentarer:

  1. God morgon Gösta! Nu har jag kommit åter och blev så glad när jag läste dina kloka ord.Hoppas din dag blir så bra det bara går.Du finns i mina tankar.Vi hörs imorgon KRAM Märta

    SvaraRadera
  2. Hej Gösta!
    Vad roligt att se att du har det bättre idag.
    Ett tankeväckande inlägg från dig idag. Att fråga hur en person mår som är väldigt sjuk gör vi nog lite till mans. Varför? Man när nog en förhoppning om att få svaret att det är lite bättre idag. Stark kan nog ha olika betydelse. Jag tycker nog att du är stark som har orkat ordna med fonden när du lika gärna hade kunnat struntat i allt. Att prata över huvudet på den sjuke håller jag fullständigt med dig om för även om man inte tror att dom hör, så vet jag att dom gör det.
    Här är är det återigen en underbar höstdag med solsken. Hoppas på en bättre dag idag för dig. Carpe diem.
    Många kramar
    Ninni

    SvaraRadera
  3. God morgon Gösta...Stort tack för hjälpen med hur man börjar ett besök hos en sjuk person som för många kan verka så självklart men som nästan kan bli ett hinder till att göra ett besök.Jag har skickat Dina kloka ord till barn och barnbarn och de kommer att "räta" ut många frågetecken för dom vad man ska tänka på.
    Likaså att använda ordet stark som Du skriver kan kännas som ett hån när krafterna tagit slut..Ja de gäller verkligen att ha fingertoppskänsla eller att "pejla" av läget..Och de gäller inte bara kontakten med sjuka människor.
    Så skönt att Du iallafall känner Dig lite bättre idag efter en lugn natt..och de är ju måndag och en hel vecka ligger framför oss.
    Jag funderar ibland varför känns söndagen bara som en transsportsträcka till måndagen..Kan Du Gösta känna så? De var en fråga????
    Här är grått idag men de gör inget.de passar liksom ihop med allt övrigt just nu..
    Stor kram och tack Ulla
    Ps Kram till Doris .. hoppas de blir en bra dag för Dig oxå Ds

    SvaraRadera
  4. Skönt att du ar fått sova. Kram Ewa

    SvaraRadera
  5. Svar till Ulla. Visst är det så. Söndagen kunde lika gärna vara lördag två gånger.Således är söndagen en transportsträcka. Hälsningar Gösta

    SvaraRadera
  6. Hejsan!Bra att du mår någolunda igen.Tack för att du delar dessa kloka ord med oss.Tar till mig dessa.Hoppas din dag blir bra.Kram Sanna

    SvaraRadera
  7. Godmorgon Gösta,

    Ja, en ny dag och vad har den att erbjuda? Förhoppningsvis mer än gårdagen. Det är hoppet som för oss framåt. Ett kliv i taget. Skönt att du mår bättre än igår. Idag blir det nya överraskningar och utmaningar och du har vad inte många har, inkluderat mig själv, du har tålamod. Jag som skriver är också rädd för döden ibland men det vill jag inte låtsas om. Jag undviker att prata om den. Jag försöker bara leva och göra så bra ifrån mig som möjligt medan jag lever. Även om jag vet att ingen slipper undan. Jag hoppas att du tar dig igenom ytterligare en dag och en till... Hoppas att vi alla som skriver till dig ger dig en liten livsinjektion så du orkar mera.
    Ha det så bra du kan ha det.

    SvaraRadera
  8. Hej!
    Vad du skriver klokt...jag har oxå tänkt på hur det kan vara när det är dags att ta steget över till andra sidan.
    Jag har själv suttit ett antal gånger med personer som ska dö, både som anhörig till min far som dog i samma sjukdom som du bär på, och som personal på ett hospis.
    Det har slagit mig att många anhöriga är så egoistiska när dom sitter vid den döende...jag har hört orden:Du får inte dö...Håll ut!
    och lämna mig inte.I mitt yrke försöker jag säga till anhöriga att dom ska försöka undvika att säga saker som blir jobbigt för den döende.
    Den som ska dö är den stora förloraren..det ska man tänka på när man sitter där.Den som ska dö ska lämna sina barn, barnbarn,fru/man och alla sina vänner...den som sitter brevid ska lämna EN.
    Det är en viktig tanke, och den tanken leder till att den som ska dö, får göra det i ro och harmoni...Sen får man ta hand om sin egen sorg!
    Hoppas denna dag har något till dig som gör din dag dräglig!..kramar din hand!/Eva

    SvaraRadera
  9. Hej!
    Skönt att höra att du haft en lugnare natt! Jag beundrar dej för ditt tålamod och din uthållighet. Och för att du vill och orkar dela din dagbok med oss läsare. Hoppas det kommer in mer pengar till din fond!
    Här är ytterligare en fin sensommardag, och en fröjd för ögat att blicka ut över. Förhoppningsvis kan du också blicka ut över en solig dag. Kramar från Småländskan

    SvaraRadera
  10. Go middag Gösta. Vad jag blev glad när jag läste att du haft en bättre natt önskar av hel mitt hjärta att dagen känns lika. Du ska veta att tankarna är hos dig fy vilken elak sjudom har nära anhöriga som både slutat sina dagar i den sjukdommen och två som fortf. kämpar jag tycker att du är modig som orkar dela dina tankar med oss ha en så bra dag som går kramar till dig Gösta du ska veta att jag beundrar dig.

    SvaraRadera
  11. jaa, jag vet inte men är det bara jag som känner mej "slagen på fingrarna"? hur ska man bry sej om man inte får fråga hur nån mår? O säga att du är stark - ja det är ju ett uttryck för beundran av alla slag. Känns lite som du är trött på vissa inlägg och åtminstonde jag blir lite lessen för jag vill bara förmedla en omtanke:(
    kram från mej i alla fall

    SvaraRadera
  12. Hej till Gösta och alla som läser!
    Hur man vill bli behandlad och "pratad med" är nog väldigt olika kan jag tro. Har en bekant som har flera st tumörer i huvudet,och han är väldigt öppen och vill gärna prata om hur han mår. Jag tycker också att du Gösta är så öppen som du vill just för dagen. Ibland mer och ibland mindre,men det är ju helt okej. Läser din dagbok det första jag gör (ja efter att kaffet är intaget då :) ) varje morgon och hoppas alltid att du haft en lugn natt. Det är ju inte alltid nätter är lugna fastän man är helt frisk faktiskt.
    Idag har jag fångat dagen och ska fortsätta med det tills det är dags att krypa till kojs.
    Stor kram till dej!

    SvaraRadera
  13. Svar till anonym. Egentligen skulle jag inte svara när du är anonym men du ska få ett i alla fall.När man vet att personen är så sjuk och ändå få frågan "hur mår du"då är det som att man inte har reagerat på tillståndet under hela tiden och få frågan när man står inför slutet känns ännu värre.Att vara stark är att kunna lyfta tunga saker eller att utföra något oväntat. Men att kämpa med en svår sjukdom då blir man inte stark man känner kraften bara rinna ur kroppen.Det är tråkigt att du känner dig förfördelad jag ber om ursäkt om du farit illa av vad jag tycker.Hälsningar Gösta

    SvaraRadera
  14. Hej Gösta!
    Vad skönt att natten varit bättre.
    Man får sig en tankeställare då du skriver det där om att vara stark. Jag kan nog skriva just så att du är stark men det är nog ett helt felaktivkt ord inser jag nu. Menar nog mer att du är beundransvärd som orkar tänka på andra o hur de mår o fonden etc då du har det så här. Oj flummigt detta men hoppas du förstår.
    Kram

    SvaraRadera
  15. Kramar från Yvonne i skåne.

    SvaraRadera
  16. Hej Gösta. Bra att din natt varit bättre. Kloka ord. Att prata över huvudet på någon är bland det värsta man kan göra.Hörseln finns kvar ännda in i det sista. Vi som finns runt en person som av olika anledningar har det svårt i livet får inte vara rädda för att ta kontakt för denne personen talar om om den vill prata eller ej, tror jag. När jag miste min far när jag var 14 så undvek personer mig och det va jätte jobbigt. Det hade räckt med ett hej.Undvikandet berodde nog på räddslan över att säga "fel". Kram Helen

    SvaraRadera
  17. Hej Gösta!! Bra att du haft en lugnare natt i natt. Vill åter säga att du finns i mina tankar ofta.. Kramar Evis

    SvaraRadera
  18. Hej Gösta ! Vad skönt att du fått en bättre natt tänker ofta på dig. Kramar från Christina i Göteborg.

    SvaraRadera
  19. Gokväll Gösta!jag hoppas att du får ännu en skaplig natt.kram/kicki

    SvaraRadera
  20. Go´kväll igen Gösta,
    Kloka ord från en klok man. Min väninna miste sin dotter för ett sedan, och hon får ofta frånga, ". hur mår du, hur känns det, vad stark du är,"Hon blir så frusterad: "vadå stark, jag mår pytom, lever i ett stort svart tomrum skulle "hon vilja skrika ut". Förstår inte folk att deras, ofta välmentra, "Du är så stark, oj oj oj, sårar och gör att man känner sig totalt slut. Hon säger ofta att hon vill vara liten, svag, få gömma sig för omvärlden och jag förstår henne och tror att det är detta Du menar med ditt inlägg.
    Nu hoppas jag att Du får sova en stund.
    Varm kram från Anna

    SvaraRadera
  21. God kväll Gösta!

    Skönt att du har har haft en bättre natt,hoppas att dagen också varit någotsånär lugn.
    Du behöver inte be om ursäkt för att du uttrycker dina känslor.
    Du ger så många goda råd hur man skall bemöta sjuka.
    Jag har läst hela din dagbok från början den berör mig verkligen djupt,tycker som många andra att du är fantastisk som orkar engagera dig för att andra ska få det bättre genom din fond.
    Önskar att din natt blir lugn.
    Kramar från Inga i Skåne.

    SvaraRadera