tisdag 29 september 2009

Masken

Tisdag 29 september 2009 kl.04.30. Min dagbok. Natten har varit nästan problemfri bara två extraintag. Nu har morgonen börjat och det är dags att börja maskera sig så sjukdomen inte visar hur sliten jag egentligen är.För ju mer sjukdomen tar på mig desto sämre går det att hålla masken. Ytan ska vara perfekt så det inte syns hur det verkligen står till.Faller min värld då har jag ingenting att stå upp för. Hela min tid som jag använt för att få en viss plats i livet blir hotad av vad andra ser när dom ser på mig.Dom ser hur bit för bit skalas bort ju mer sjukdomen tar över kroppen. Därför är jag rädd för att visa hur jag känner och hur jag mår.Ingenting ska få ta ifrån mig något av det jag varit.Det blir svårare och svårare ju längre tiden går men jag kommer ändå till slut att vara den jag en gång föddes till. Nu tjänar det inte något till att kämpa för jag inser att det som en gång varit kommer på något vis ikapp och jag får veta vad jag sprungit förbi för att det inte var bra nog. Att behöva ta till en mask för att passa in är fel. Det är bättre att visa känslor och hur man mår hur svårt eller lätt det än kan verka.Carpe diem             PS. Stiftelsen har fått in fler gåvor och innehar 6600:- DS  Tack för gåvorna

16 kommentarer:

  1. Godmorgon Gösta, saknade din dagbok igår morse blev lite orolig, men såg senare att du skrivit. Skönt att din natt varit bra, oj va jag lider med dig när du skriver att du är rädd för att visa hur du mår, det är inte bra att hålla sånt inom sig, om jag bott närmare dig så hade jag hälsat på dig varje dag då hade du kunnat prata gråta hur mycket du ville, jag vet ju hur mycket du behöver detta när du är så här sjuk, tog ju hand om min man o vet att ångesten kommer krypande ibland. Ha en så bra dag du kan nu. Kram Barbro Göteborg

    SvaraRadera
  2. Morrn Gösta! Va härligt att din natt varit så lugn.Hopppas att du får ut dina tunga känslor så din vardag kan bli lite lugnare.Det är du verkligen värd. Önskar du skulle få fysiskt besök av någon DU känner förtroende för, så dina tunga tankar får fly för ett tag.Önskar dig en så bra dag det bara går.Vi hörs imorgon.KRAM Märta

    SvaraRadera
  3. Hej Gösta!
    Vad skönt att du haft en "bra" natt. Blir det inte jobbigare för dig att alltid försöka hålla masken? Men jag förstår dig. Man vill inte alltid bli betraktad som sjuk, men samtidigt blir det en jobbigare situation att jämt försöka vara så att det inte ska synas på utsidan mer än nödvändigt. Det skulle inte behöva vara så. Allt blir svårare om man också ska tänka på att inte visa hur man mår.

    Såg du Fråga doktorn i går kväll? Dom pratade lite om prostatacancer, men det var mest om operation eller inte.

    Jag önskar dig en uthärdlig dag idag. Carpe diem
    Kramar Ninni

    SvaraRadera
  4. God Morgon Gösta!
    Det du skriver om i dag påminner mig om en tid då min man befann sig i en situation då han kände att han måste hålla masken...
    Han bröt ryggen förra hösten och blev förlamad(sitter i dag i rullstol).
    De första månaderna efter olyckan,gjorde han allt för att inte tappa masken, inför mig och andra som besökte honom på sjukhuset...och jag ville inget annat än att han skulle slänga masken en stund åt sidan och släppa ut sin sorg och sina tårar.
    Det gjorde ju på nåt sätt...att jag oxå kände att jag måste tränga undan min egen sorg och sätta på mig en mask...främst när vi var flera på besök samtidigt på sjukhuset.
    Det tog 2-3 månader innan...jag krävde av honom att leva utan masken en dag...jag bad honom att släppa gråten och prata om sorgen åtminstone de dagar vi var ensamma.
    Jag sa:Om du inte vill gråta för din egen skull,så måste du gråta för min skull...för jag drunknar snart i min gömda gråt.
    Då föll masken och vi grät alla hans tillbaka tryckta tårar...mina tårar och våra tårar.
    Sen den dagen tar han sällan på sig masken..och jag upplever det som han mår mycket bättre av att inte behöva bära den där masken.
    Av dina inlägg och komentarer förstår jag att det är svårare för dig eftersom du inte har någon i din omedelbara närhet som du kan få gråta hos eller med...det vore väl så mycket lättare om du kunde hålla en hand eller bli omfamnad av någon och känna tröst när sorgen och ångesten blir för tung att bära.
    Man kan gömma sin gråt och sorg bakom en mask...men gör det inte varje dag!Man behöver sina "gråtdagar".Det brukar kännas befriande efteråt.
    Förövrigt Gösta, så hoppas jag att dina dagar inte blir värre än vad dom är,och att dina nätter fortsätter att vara som du skrev "nästan problemfria"
    Och att du känner att det finns stunder då du kan titta ut genom ett fönster och se hur vackra träden börjar bli i sina olika skiftningar.
    Sänder en inte botande, men tröstande tanke till dig,denna fina lite kalla höstdag...Trycker din hand/Eva

    SvaraRadera
  5. Hej Gösta!
    Dina ord passar bra på en människa som är deprimerad. Då håller man masken och är glad på ytan. / Inga

    SvaraRadera
  6. Hej Gösta!

    Skönt att din natt varit ganska bra. Jag förstår dina tankar även om man aldrig kan sätta sig in i helt hur en annan människa känner. Det måste vara fruktansvärt jobbigt att hålla masken och man behöver nog lätta på trycket och gråta ut ibland. Sign Eva skrev så fint härovan. Hoppas att du kan släppa lite på din mask.

    Skickar kramar över nätet till dig

    Gunilla A

    SvaraRadera
  7. Hej Gösta !
    Glad att du har haft en bra natt det kändes skönt.Jag förstår Gösta när du skriver att ta till en mask.Själv har jag gjort så.Frågan som ställs hur mår du? Tack ganska bra. Skulle jag säga jag mår inte bra skulle svaret blir du ser så fräsch ut så det kan inte var något större fel på dig.Man bär en mask för att inte visa hur man mår.
    Tårarna spara man till sin ensamhet för att inte göra sina nära och kära mer oroliga.Läser en bok av Annika Borg Det är ingen far du är människa ett av hennes citat är : Du får släppa taget du behöver inte tindra mot välden varje dag .Kram Doris

    SvaraRadera
  8. Vad bra att du haft en nästan problemfri natt! Du behöver sådana nätter! Kan bara hoppas att din dag också varit nästan problemfri. Här har varit en klar och fin höstdag med solsken från en klarblå himmel, men lite blåsigt.
    Hoppas du får några timmars god sömn till natten inför morgondagens droppbehandling på vårdcentralen.
    Varma tankar och kram till dej från Småländskan

    SvaraRadera
  9. Kramar från Yvonne i skåne.

    SvaraRadera
  10. Håller med, masken är lätt att klä sig i. När jag fick cancer var jag den som skulle vara stark inför man och barn. Jag skaffade den masken själv o alla förväntade sig att jag skulle vara lika glad och sprallig som vanligt. När jag släppte masken och inte orkade mer så slutade det med skilsmässa o massor av gråt. Tack o lov hittade vi tillbaka till varandra. Älskade Gösta tänk om jag kunnat vara hos dig o krama om dig o klappa på dig för att jag är din vän. Blir lite ledsen när du inte har någon i din närhet. Oavsett om man är sjuk eller inte så behöver man värme och kärlek från nära och kära. Jag ska inte säga att du är stark men du är tapper min vän, och ger oss andra tankar som får oss att förstå att vi lever här och nu. Ibland vet jag inte om jag ska skriva kommentarer eller inte men vill så gärna att du ska känna min värme till dig. Kramar i massor/ Marita

    SvaraRadera
  11. Småländskan här igen! Satt och funderade på den här droppbehandlingen på vårdcentralen. Jag kanske har missat något du berättat tidigare, men jag funderade på hur länge du behöver vara på vårdcentralen för behandlingen, hur du tar dig dit och hem (du har väl förhoppningsvis färdtjänst eller liknande), hur ofta är det tänkt att du ska få den här behandlingen, har du någon hemtjänst eller liknande som tittar till dej emellanåt och hjälper dej med lite av varje (matlagning, disk osv). Ja du kanske tycker jag frågar för mycket, men mina tankar är ofta hos dej. Du behöver givetvis inte svara om du tycker mina frågor är för privata för dej att svara på. I så fall är det helt ok om du tar bort min kommentar.
    Åter igen kramar till dej från Småländskan

    SvaraRadera
  12. Hej Gösta,

    Ja, masken som döljer är bra att ha. Den kan visa glädje, förvåning, värme, ilska eller också vara naken. Helt naken och visa allt som man bär inom sig. Vem ska döma? Vem har rätt att döma? Ingen...

    Sov gott inatt hoppas jag.

    SvaraRadera
  13. Svar till småländskan.Droppet tar c:a 20 minuter. Jag har färdtjänst.Behandlingen ska jag ha var 3:dje vecka.Jag har ingen hemtjänst ännu.Först ska jag ansöka om det när det behövs.Jag kan gå ännu och röra på armarna så det fungerar ännu.Du behöver inte oroa dig för att fråga.Annars kan du inte få svar.Kan jag svara på frågor så gör jag det.Hälsningar Gösta

    SvaraRadera
  14. Tack Gösta för dina svar till mig och jag tror också till flera som säkerligen undrat! Vad bra att du har färdtjänst, det gör ju att du blir mer flexibel. Skönt att du inte hittills behöver någon hemtjänst i den bemärkelsen som jag tänkte i första hand (matlagning, disk osv), men dra dig inte för att ansöka om det om och när du känner att du kan behöva lite hjälp. Här i vår kommun är beslutsprocessen för hemtjänst ganska lång tyvärr, vet inte hur det är i Svenstavik (är det Bergs kommun eller är Svenstavik egen kommun?) Bergs kommun har vi lite erfarenheter från, och dom var väl inte alltid helt positiva, men det är ett antal år sedan nu.
    Än en gång tack för dina svar och jag och många med mig är med dig i morgon i våra tankar när du är på vårdcentralen!
    Hoppas du får sova ganska bra, så du är så utvilad det går tills i morgon! Kram från Småländskan

    SvaraRadera
  15. Hej Gösta!
    Läste ditt inlägg i morse o blev glad att du du hade haft en nära nog problemfri natt.
    Hoppas att dagen också förflutit likadant samt att du har kunnat släppa lite på masken även om jag förstår att du inte vill visa dig knäckt av sjukdomen.
    Önskar att natten blir så bra som det bara går o att du får sova någerlunda bra.
    Kommer att följa med dig i tankarna i morgon när du är på vårdcentralen.
    Kram fr Inga i Skåne.

    SvaraRadera
  16. Hejsan Gösta!
    Vad skönt att du ahr fått sova rätt okej inatt.
    Ja du det där med den berömda masken känner jag så väl igen.
    Efter att ha burit på mina kroniska sjukdomar i så många år så sätter jag fortfarande på mig den allt för ofta.
    Bestämmer mig gång på gång för att inte göra det men sen så...
    Varför? Ja du säg det. Är ju inte till min egen fördel precis men...
    Tränar forfarande på att inte ta på mig den.
    Kram

    SvaraRadera