fredag 25 september 2009

Olika oro

Fredag 25 september 2009 kl.04.10       Halva natten var rätt så lugn medan resten var orolig. Nya ställen har gjort sig uppmärksamma på att dom finns.Överarmar och axlar har gjort sig påminda och talat om att stilla smärtan  inte är så säker.Dessutom får jag höra på nyheterna att en forskare i Umeå har mer eller mindre sagt att psa proven är så otillförlitliga så därför bör man inte använda provtagning som allmän i hälsokontrollen för det skapar en onödigt stor oro hos så många män.Då undrar jag? Om provet är så otillfölitligt då gäller väl det vid behandlingsresultaten också ? Det skulle innebära att när psa provet visar på en förbättring så kan man inte vara säker på att cancern blir bättre utan fortsätter. Jag menar att är det så otillförlitligt när det gäller att upptäcka cancer så är det lika otillförlitligt att se om olika behandlingar verkar.För det kan ju vara så att behandlingen påverkar psa men inte cancern.De skapar större oro för oss drabbade.Vi kommer ju att tänka på om behandlingarna fungerar för när kontrollerna görs går man mycket på vad provet visar och gör ingen vidare undersökning. Dessa vetenskapsmän vill inte skapa oro men jag tror att nu har dom verkligen skapat oro. Carpe diem.             PS. Stiftelsen har fått mera tillskott med 500:- och har nu 6350:- DS   Om någon har glömt vilka konton som gäller så är det dessa: från Swedbank 81471 441020922  och från annan bank 81471 0441020922  Tack alla givare.

16 kommentarer:

  1. Hej igen Gösta ! Är inne och läser din blogg varje dag. Men i bland räcker inte alltid orken till för att skriva.Men du är inte glömd.Glad att du fått en bra läkare som du kan ha förtroende för och som kollat över dina mediciner.Du är helt otrolig du orkar bryr dig om allt och alla trots din sjukdom.
    Jag hörde också på radion om psa provet.Märkligt att det inte är helt tillförlitligt var ska ni då lita på.Detta skapar väl mer oro.I bland känns det inte som man vågar lita fullt ut på sjukvården. Ha en bra dag som möjligt. Hälsning och kram Doris.

    SvaraRadera
  2. Morrn Gösta!
    Tråkigt att se att nya plågor gör sig gällande. Du ska tydligen inte få känna dig något så när glad över att du kan mota tillbaka smärtan.
    Jag har inte hört nyheterna nu, men dom har ju sagt tidigare att man inte kan lita på PSA-proverna och det ska ju ha varit anledningen till att den metoden inte har införts, samt pengarna förstås. Metoden är ju dyr, men en stilla undran hur dyrbart är livet då? Någon sorts koll måste man väl kunna göra i alla fall.
    Hoppas på en något så när bra dag för dig trots orolig natt. Carpe diem
    Kramar Ninni

    SvaraRadera
  3. Karl-Erik, Sölvesborg25 september 2009 kl. 10:14

    Jag undrar jag, hur Fan läser Bibeln?
    Vad jag har lärt mig så kan psa-provet avlöja, inte bara prostatacancer, utan även godartade prostataförstoringa, inflammationer mm.
    Vid för högt psa-värde följer alltid fortsatt undersökning hor urolog. Det är väl detta som kan anses vara onödigt i alla de fall som inte indikerar cancer.

    SvaraRadera
  4. Jag hörde just om forskaren på morgonnyheterna och kände att jag blir så arg och ledsen. Inte vilja skapa oro. Det provet skulle vara motsvarande det prov som alla kvinnor gör varje år för att kolla att man inte har cellförändringar. Det är samma sak. Och vi kvinnor, känner inte vi då oro inför dom proven och till man får svaren? Jag känner då oro. Men samtidigt är det en positiv oro för jag vet att de kan hitta förändringar i tid. Den oron kan nog män också hantera.

    Jag skriver inte så ofta här men jag läser i stort sett dagligen. Roligt att din blogg fått så många läsare och ett sådan stort gensvar.

    Guds välsignelse

    SvaraRadera
  5. hej gösta
    det var lite oroande att psa-provet inte var helt tillförlitligt.tog provet för några år sedan och har kännt mej lugn sedan dess. men min farfar dog av detta och jag är orolig för om det går i arv.känner du till det? ha det bäst gösta.
    hälsningar j@nne hylen

    SvaraRadera
  6. Svar till Janne.Chansen att det går i arv är väldigt stor så har du bröder så bör dom ta provet också fast det inte är fullt säkert. Min bror fick ta provet direkt när han fick reda på att jag var drabbad. Hälsningar Gösta.

    SvaraRadera
  7. Hej Gösta.
    Det är riktigt att det kan gå i arv och jag frågade en urolog /forskare på föreläsningen i Hofors 23/9 och han sa att om jag fick cancer vid 55 års ålder så bör min son kolla redan vid 45 års ålder.Vi är två bröder av 6 som har drabbats av cancer,alltså finns det i generna.Även min dotter har drabbats av bröstcancer
    Hälsningar Nisse.

    SvaraRadera
  8. Hejsan Gösta !

    Du skriver så bra , både jag och min mamma följer din blogg varje dag !

    Ha det bra

    Önskar Josefine.

    SvaraRadera
  9. Tråkigt att höra att du haft värk halva natten från lite nya ställen i kroppen! Hoppas din smärtlindring har haft effekt. Den här PSA-diskussionen blommar ju upp med jämna mellanrum. Men jag kan inte annat än att tycka, att om PSA-värdet är för högt så görs ju ytterligare undersökningar och provtagnngar för att ta ställning till om det rör sig om en snäll eller elak sjukdom i prostatan. Visar det sig efter flera undersökningar att sjukdomen är snäll, då är det ju bara bra. Men visar vidare undersökningar att det är en elak sjukdom, ja då var det ju bra att provet togs så att behandling kan sättas in snarast möjligt! Det är vad jag tycker, men jag är ju bara en novis!
    Kram från Småländskan

    SvaraRadera
  10. Kramar från Yvonne i skåne.

    SvaraRadera
  11. Hej Gösta!
    Läste nyss om vad forskaren sa på nyheterna. Tyvärr är det ju alltid olika "skolor" vad gäller allt som rör sjukdomar o det rör ju igång känslor hos många som är drabbade eller oroar sig för att drabbas. Men vi kan ju inte tysta ner de som "tror/vet" annorlunda. O på sikt kanske all dessa olika forskning leder fram till bättre behnadlingar o även sätt att upptänka olika sjukdomar.
    Kram

    SvaraRadera
  12. jag har som tur inga bröder. men hur kan det vara med systerar?min pappa dog i tidig ålder så jag vet inte hur det hade gått för honom.men mina värden var ju bra så jag får hoppas och tro på det bästa. j@nne hylen

    SvaraRadera
  13. Hej Gösta!tråkigt att höra att du fått ont på andra ställen,men hoppas det kan vara tillfälligt,många kramar tänker på dej/kicki

    SvaraRadera
  14. Hejsan!Tråkigt med ny värk förstår ochså oro kring psa proven men det är ju de ända prov som används tror jag förutom blodprover.Önskar dig en bra helg nu med minimal värk.Så du kan hämta krafter.Tack ännu en gång att du släpper in oss i ditt liv så vi får följa med ,via din blogg.Kramar Sanna

    SvaraRadera
  15. Hej Sanna. PSA-provet är ett blodprov. Hälsningar Gösta

    SvaraRadera
  16. Go´natt kram, hoppas på en någorlunda natt både för dig och för mig.
    Anna L

    SvaraRadera