tisdag 8 september 2009

Frihet att tänka

Tisdag 8 september 2009 kl.05.15. Jag mår skitdåligt.Jag skriver dagboken för mig själv men jag har tillåtit andra att läsa den.Jag kanske vill försöka tänka på annat än bara sjukdomen och därför inte skriver hur dålig jag egentligen är. Just nu är jag skitdålig.Värken gör sig påmind med jämna perioder.Illamående och enstaka febertoppar tillhör dagen numera.Smaken har jag börjat att tappa. Sinnet går både upp och ner så det är inget nöje att se fram mot en ny dag.Att behöva tänka sig för vad jag skriver var väl inte direkt vad jag tänkt med min dagbok. Min sjukdom drar mig närmare  gravens kant  och jag vill försöka hålla mig därifrån så länge som möjligt och jag tycker att jag bör få det. Att alltid lämna exakta uppgifter på hur illa jag mår kanske gör att jag mår sämre. Att ta till sig det positiva är lika viktigt.Kanske viktigare. Bara för att jag har en cancer så tänker jag inte vältra mig i den varje dag.Det varierar inte så mycket från dag till d ag och därför kan jag skriva ner andra tankar som finns. T.ex. att bry sig.Carpe diem                          "PS.Tänk på fonden: Swed.81471441020922    annan  81471 0441020922 DS"

45 kommentarer:

  1. Hej Gösta!
    Du finns i våra tankar...Kan inte säga någonting annat!
    Maktlösheten...att inte kunna påverka...är svår.
    Hoppas smärtan kan ge vika en liten stund!
    EMO

    SvaraRadera
  2. Hej Gösta!
    Det känns som om jag går med dig i med och motgång. Varför behöver du tänka dig för när du skriver? Det är som du säger att det är ju inte meningen med en dagbok att man ska väga varje ord på guldvåg. Mår du bättre av att inte skriva om hur du mår, så ska du naturligtvis inte skriva om det. Det är bara att man undrar ibland.
    Släktforskar du på båda dina föräldrars sida? Hoppas att du hittar något intressant. Mina förfäder, på pappas sida, kommer ifrån Värmland och där fanns det en kvinna som hade ett ovanligt namn och det namnet fick min sondotter, så man kan fiska upp saker och ting från det förflutna. Hon fick därmed ett namn som inte är vanligt och kommer väl aldrig att hamna på någon popularitetslista.
    Idag ska jag träffa min doktor, få se vad det blir för resultat av det. Hoppas på en lugn och dräglig dag för dig. Carpe diem.
    Kramar Ninni

    SvaraRadera
  3. God morgon Gösta..Din rubrik säger väl allt.."En daglig rapport på min situation"..
    Du ska skriva Din dagbok som Du vill..jag är tacksam för att få följa Dig på Din väg framåt i Din dagbok..
    Jag blir ledsen när jag ser att Du mår dåligt och jag gläds med Dig när de känns bättre..
    Och ibland så glömmer jag att Du är så sjuk som Du är för en stund..när dagboken är rena rama läroboken om hur vi ska bete oss mot varandra..friska som sjuka..
    Du har blivit en del av min vardag..hoppas även jag har blivit en del av Din vardag..
    Bamsekram från Ulla

    SvaraRadera
  4. Hej Gösta!
    Naturligtvis ska du skriva som du känner för! Vi som följer dig genom dagboken fattar detta! Ibland har man bara ingen lust att skriva om smärta och elände, utan man vill dela med sig tankar och funderingar! Allt är OK för oss här på dagboken! Vi är bara glada över att vi har tillåtelse att följa dig!
    Enormt stor kram från Inger.

    SvaraRadera
  5. Hej Gösta!Tycker ochså du ska skriva precis som du känner,känns kanske bättre för dej att skriva så,som du mår,du ger ju så otroligt mycket till oss som följer din dagbok,ha en så jättebra dag du kan,kram/kikki

    SvaraRadera
  6. Jag har en hund som har obotlig cancer. Det syns inte på honom, just nu mår han hur bra som helst efter mycket trassel och operationer i våras.
    Jag har valt att bara berätta hans diagnos för en nära anhörig till mig. Anledningen till det är att inte fastna i hur mår han, mår han bättre, mår han sämre osv. Frågor från omgivningen, ställda i all välmening men som ändå påverkar mitt och hundens liv negativt inbillar jag mig.
    Han mår bra. Just nu. Vi lever här och nu. Han har en obotlig cancer som kan blossa upp när som helst. Den dagen får jag ta itu med den sorgen. Nu lever vi.
    Du skriver "Att alltid lämna exakta uppgifter på hur illa jag mår kanske gör att jag mår sämre." Ja, jag tror det kan vara så. Att alltid tvingas känna efter när folk undrar kan dra neråt.
    Hoppas av hela mitt hjärta att du får många positiva stunder och tankar framöver.

    SvaraRadera
  7. Gösta här! Ville meddela ni bloggarkompisar att jag deltar på karlavagnen i kväll efter kl.22.00 Ha det bra allihop hälsningar Gösta

    SvaraRadera
  8. Hej Gösta!
    Tack för att du berättar detta! Naturligtvis lyssnar jag!
    Kram från Inger.

    SvaraRadera
  9. Hej Gösta! DIN dagbok måste du naturligtvis skriva som DU vill och varje rad du skriver är mycket värdefull för mig.Oj va trevligt att du ska vara med i Karlavagnen, skall lyssna med båda öronen och tänka på dig som jag gör alla dagar med hela hjärtat.Det blev sent idag pga.jobb.men bättre sent än aldrig.Vi hörs imorgon KRAM! Märta ps. tänk va många som får höra dina kloka ord ikväll ds.

    SvaraRadera
  10. Hej Gösta! Lyssnar just nu på dig i Karlavagnen. Trevligt att höra din röst. Jag tycker du ska skriva precis vad du känner för att skriva. Om du vill "gnälla" varje dag så gör det. Jag lyssnar verkligen till det du skriver om. Kram Birgitte

    SvaraRadera
  11. Hej Gösta!
    Jag lyssnar just nu på Karlavagnen...
    Jag är så berörd...
    Min högsta önskan just nu... är att du ska få många dagar där du får må "skapligt"!!!
    Du ger oss andra såå mycket! Du fick mig att vara tacksam för det jag har just nu...
    Hur kan du vara så stark?
    Stora och varma kram till dig! Mina tankar är hos dig!
    Hälsningar Åsa
    Ps.
    Jag hoppas att få höra dig många gången till i Karlavagnen!!!! Du har såå mycket att ge oss alla andra som är lyckligt lottade... än så länge!?

    SvaraRadera
  12. Gösta hörde dig på Radion i kväll, hoppas du måt lite bättre av alla oss som lyssnat på dina kloka ord ikväll och tackar dig varmast för det.

    Mvh Ronny

    SvaraRadera
  13. Gó kväll, Gösta!
    Lyssnade just nu på Dig på Karlavagnen! Jättefint
    Ditt härliga SKRATT och din speciella röst gladde mig oerhört vid samtalets slut!
    Gó Natt, vi hörs. Ingrid i Skövde

    SvaraRadera
  14. Härligt Gösta!

    Keep up the fight for the right thing.

    Hörde dig på Karlavagnen och ville hälsa.

    Ska försöka bidra med en slant till fonden.

    Trevlig höst!

    MVH Johan Kammari

    SvaraRadera
  15. Just hört dig på radion Gösta!

    Du ska veta att du gav mig styrka och jag är övertygad om att du ger många medmänniskor styrka!
    Jag håller på dig Gösta!/ Peter

    SvaraRadera
  16. Hej Gösta! Sitter i Røyrvik (på andra sidan av gränsen vid Frostviken, Jämtland) i Norge og lysnar på dig i Karlavagnen, og söker med det samma upp din dagbok! Tack för en jettefin dagbok! Kjell Sigbjørn

    SvaraRadera
  17. Hej Gösta! Hörde dig berätta i Karlavagnen och gick in och läste din fina blogg. Jag har en kronisk tarmsjukdom och den syns inte heller på utsidan. Får dock många trista kommentarer för att jag "är så kräsen med mat" och för att jag inte alltid orkar göra saker som andra vill att jag ska göra. Kände därför igen mig mycket väl i ditt inlägg här i bloggen om att det är lättare med en sjukdom som syns på utsidan. Jag tycker att du ska fortsätta skriva som aldrig förr, tro inte att gnäll inte får finnas i din blogg. Gnäll gärna så mycket du vill - Kay Pollak kallar det för "nuttytime" vilket ungefär betyder att det är som en tröst. Men jag måste skriva att du har en fantastisk inställning till din situation och jag beundrar att du orkar dela med dig av dina tankar till oss som läser. Ta hand om dig och skriv mer. Nu har du en läsare till ;-) M.v.h. Jessica.

    SvaraRadera
  18. Hej Gösta!
    Jag hörde dej på Karlavagnen nyss och gick ut på internet för att läsa i din dagbok. Du fick mej att tänka till och vara tacksam för det jag har. Man vet så lite vad som kan hända framöver, så det gäller att leva här och NU.
    Jag vill skicka en stor KRAM till dej på detta sätt... tänker på dej och känner med dej kram från maggan

    SvaraRadera
  19. Hejsan Gösta
    Jag lyssnade på dej när var med på radion i karlavagnen Så nu har du fått en till som kommer att läsa din dagbok Och jag tänker på dej sköt om dej nu Gösta så gott det nu går MVH Lillan från skåne ha det så bra

    SvaraRadera
  20. Hej Gösta. Hörde med intresse inslaget på Karlavagnen. Skrämmande!, för mig själv. Är snart 60 och livrädd för att få cancer, folk dör som flugor runt omkring. Tänker återkomma till dig när jag fått distans, har lagt in dig som "bookmark". Vi hörs. Robert.

    SvaraRadera
  21. Hej Gösta!
    Har precis lyssnat på Dej på Karlavagnen. Jag blev mycket imponerad över ditt mod, din vilja att dela med dej av hela dej och hur du har det. Du har från och med nu ytterligare en läsare som kommer att följa dej framöver. Men du, när du har ont - berätta det. Det kallas inte för gnäll, det är du som bestämmer vad du ska skriva och vad som du själv rubricerar som gnäll eller vad du rubricerar som en beskrivning av hur det känns just när du skriver!
    Ta hand om dej själv och nu ska jag läsa mer från Din blogg!
    God natt och hoppas du får sova lite!
    Mvh Gunvi

    SvaraRadera
  22. Käre Gösta hörde dig ikväll på karlavagnen, beundrar dig, att du bryr dig om andra fast du är så svårt drabbad själv. DU ÄR EN ÄNGEL!Hoppas du får en skaplig dag.Jag känner mig som en riktig gnällkärring, då mina krämpor inte går att jämföra med ditt. Du ska veta att jag tänker på dig och ska be för dig. För finns det en Gud måste han hjälpa sådana underbara människor som du. Många varma kramar från Eva i Götene

    SvaraRadera
  23. Hej Gösta!
    Lyssnade på Karlavagnen och blev djupt gripen av din livssituation.Jag tycker du är en otrolig person som orkar berätta så fint om din situation. Min man var i samma läge som du är nu och han skrev också dagbok så länge han orkade. Det är en otrolig tröst och ett både vackert och tragiskt minne nu efteråt.
    Snälla Gösta fortsätt att berätta hur du mår!
    Kram från Karlstad.

    SvaraRadera
  24. Hej Gösta! Jag kan inte säga att jag vet vad du går igenom, inte ens i närheten, men jag jobbar som sjuksköterska på en kirurg/urologisk vårdavdelning och ser många människor med tråkiga diagnoser dagligen. Jag önskar att man kan hitta ett bot mot denna fruktansvärda sjukdom inom en snar framtid, och jag är ledsen över att du inte kommer att få glädje av ett ev botemedel. Jag tror att det är viktigt för oss som aldrig behövt kämpa mot en mycket svår sjukdom att få möjlighet att ta del av ditt liv för att på så sätt öka vår förståelse för mycket sjuka människor. Tack för att jag får ta del av ditt liv, det kommer att göra mej till en bättre medmänniska, både privat och i mitt yrke! Jag önskar dej välmående den tid du har kvar, och jag ser fram emot att få följa dina dagar genom denna dagbok! Sänder dej varma tankar/Erika

    SvaraRadera
  25. Tack Gösta, för din medverkan i Karlavagnen i kväll. Många av oss som lyssnade får nog en tankeställare om livet... Den stund vi lever här på jorden ska vi ta tillvara och ta hand om varandra. Varje människa är unik. Du är en av dem. Allt gott önskar jag dig. /Monica

    SvaraRadera
  26. Hej Gösta!
    Jag lyssnade på dig när du var med i Karlavagnen och blev verkligen berörd av alla dina kloka ord och styrka!! Mina tankar går till dig!
    Hälsningar Maria i Yngsjö, Skåne

    SvaraRadera
  27. Hej Gösta! Hörde Dig på Karlavagnen i badkaret för en stund sedan, och är såpass tagen av Din dagbok att jag inte riktigt vet vad jag skall säga ännu...mer än att dagboken och Dina tankar är viktiga.
    Jag kommer att följa Dig framöver och jobba in lite slantar till fonden, för vad det nu är värt.

    Kommer inte på någon hurtig avslutning, så jag avslutar såhär.

    SvaraRadera
  28. Hej Gösta!
    Din medverkan i Karlavagnen och det jag nu läst i din blogg får mig att känna tacksamhet.
    Jag kommer att besöka din sida många gånger.
    Många varma tankar sänder jag dig.
    Zaida.

    SvaraRadera
  29. Hej Gösta!
    Lyssnade på din medverkan i Karlavagnen i kväll.Blev berörd av det du berättade. Kommer
    att följa din dagbok.Jag hoppas att får sova i natt. Skickar dig många varma tankar/ Nina

    SvaraRadera
  30. Hej Gösta hörde dej i karlavagnen i kväll och blev tagen av dina fina ord och din styrka.Jag kommer att läsa din dagbok igen och känna tacksamhet.
    Hoppas du får en skaplig natt
    Många Kramar B

    SvaraRadera
  31. Hej Gösta!

    Jag hörde dig också på Karlavagnen, ska följa din dagbok. Jag fick verkligen en tankeställare, att man tar allt för givet och klagar på småsaker i tid och otid, istället för att "Carpe diem" som du säger. Tänker på dig...

    /Niklas

    SvaraRadera
  32. Varm hälsning till Dig,

    när jag och min sambo fick höra din medverkan på radion idag, så blev vi starkt berörda.

    Vi kommer följa dig med respekt och omtanke i dagboken.

    Vi tänker på dig,
    Kram från Johnne & Helena

    SvaraRadera
  33. Gösta, jag känner så med dig.
    Det är starkt att skriva om sin svåra sjukdom och väntan på att döden när som helst kan knacka på dörren.
    Läs gärna bloggen: www.jagefrisk.blogg.se som handlar om en 19´årings svåra kamp mot sin cancer, hon kallade sin cancer för "den jävla idioten", du känner nog igen en hel del av de känslor hon beskriver. Hon förlorade dock kampen...Hennes mor har en blogg sóm också är mycket läsvärd: www.levaidag.blogg.se
    Göst, ,Stor kram till dig från mig, Anna,

    SvaraRadera
  34. Hej Gösta.
    Jag tycker du ska skriva som du känner för dagen,du måste inte vara ärlig du kan hålla tyst du kan skriva detaljrikt gör som du känner, det är din hand och din penna din dator ..Min mormor säger alltid ja varoch en gör som den vill det ligger någonting i detta eller hur? Min mamma säger man får ingenting med en knuten hand jag säger fånga ögonblicket med hov..jag skriver poem en av mina dikter heter så *fånga ögonblicket med hov* jag har en blogg där har jag skrivit en berättelse som heter gamla Långedragsvägen..den handlar om att stanna upp i vardagen faktiskt känna efter andas se sig omkring ..läs den om du känner att du vill ..
    www.vackrahelena.blogg.se jag skriver en del denna ligger under september 2008 det är inte reklam för mig utan jag vill att du läser den men bara om du har lust eller ork. Jag finns här vill du utbyta lite ord språka lite genom text så finns jag..kram Helena

    SvaraRadera
  35. Som så många andra så hörde jag dig på Karlavagnen ikväll.Svårt att sätta ord på vad man egentligen vill ha sagt efter att ha hört dig, men det blir väl lätt så när man står inför någon eller något som hört alla varianter på goda råd och tröstande ord.
    Ska genast läsa och ta mig vidare genom min sömnlösa natt!

    //Hundvaktaren

    SvaraRadera
  36. Hej Gösta hörde dej på radion idag tycker det är starkt av dej att orka ge mej dej av dej själv en Jätte Kram från mej Tina

    SvaraRadera
  37. God morgon Gösta!

    Skriver mitt andra inlägg för natten,fick ju nys om dig på karlavagnen så nu har jag läst igenom hela dagboken inatt!

    Vill bara säga att min far gick bort i cancer för några år sedan!

    Har funderat många ggr på hans tankar!

    Du har givit mig en möjlighet att iaf få en viss förståelse och inblick!

    Att du orkar det här är en stor brasgd tycker jag!
    Livets små petitesser blir så futtigt och genant i jämförelse med det viktiga i livet!
    Det har du fått mig att inse,du är en STOR Hjälte! / Peter

    SvaraRadera
  38. Gomorron,
    jag lyssnade också på radion igår kväll och du berör.
    Många många tankar kommer,
    följde min brors sjukdomsförlopp för ett år sedan....du är också JÄTTEMODIG!!! Beundrar dig så.

    Kram Martina

    SvaraRadera
  39. Hej Gösta! Jag lyssnade också på radion i går kväll. Du berör verkligen, och jag tycker att du är så modig. Jag kommer i fortsättningen att titta in på din blogg då och då. Kram Hanne.

    SvaraRadera
  40. lyssnade på Karlavangnen i går kväll av en slump och blev påverkad av din situation och nyfiken på din dagbok. Ja, tänk vilken väg livet ger oss. Kommer att följa dej, hoppas du får smärtlindring så du är nöjd. Du ska inte behöva ha mer ont är du mäktar med, helst ingen alls. Så tänker jag. Kram på dej Gösta
    Marielouice

    SvaraRadera
  41. Hej Gösta!
    Lyssnade på dig på Karlavagnen igår och blev djupt tagen av din situation. Tycker du är väldigt stark och modig som orkar tala om ditt liv. Känner mycket för dig och hoppas du får en fin tid framåt. Tack, du får mig och många andra att klara av framtiden. Kram Annika

    SvaraRadera
  42. Hej Gösta!
    har lysnat på Karlavagnen det väcker svårmod när man hör dig berätta men samtidigt vill jag inte avstå från den bekantskap som jag fått därigenom.
    Det är mycket starkt av dig att berätta så lungt om något så dramariskt som du går igenom du är fantastisk och jag är glad att få skriva i din blogg hur mycket jag känner för allt kring dig, man känner sin egen litenhet
    Gösta jag bryr mig och tänker på dig och tror mig förstå att du har ut något av oss alla som hör av sig och så mycket jag har lärt mig.
    Kram Gun

    SvaraRadera
  43. Hej Gösta, nu är vi hemkomna och jag loggade in för att börja läsa lite om dig. Att du skriver om dig som du gör, gör att man funderar lite över helgens budskap. Ditt samtal idag till Karlavagnen fastnade i mitt hjärta och jag kommer hädanefter sända en tanke till dig och andra som är i din situation. Min svärmor somnade in för två år sen, cancer...

    SvaraRadera
  44. Gösta!
    Dina tankar inför färden över gränsfloden känns
    trösterika!
    Jag har behandlats för prostatacancer som turligt nog upptäcktes på ett tidigt stadium,
    men eftersom jag snart fyller 75 år är ju min gränsflod inte heller långt borta!
    Tack Gösta!

    SvaraRadera
  45. Hej Gösta.
    Läser regelbundet om dej i LT och beundrar dej för ditt stora mod.Min svärfar avled pga protatacancer så jag vet vad du går igenom.
    Hoppas du får en fin jul utan alltför mycket smärta.
    Varm kram Margaretha

    SvaraRadera