onsdag 30 september 2009

Inför döden

Onsdag 30 september 2009 kl.05.10      Kära dagbok. Jag har sovit lite oroligt i natt men jag vet inte varför? Kan det bero på att det har varit så många smärtgenomslag? Sådana smärtor som bara finns i bakgrunden hela tiden.Det kan ju bero på droppet jag ska få i dag, med tanke på alla biverkningar som kunde bli, som legat i bakhuvudet.Jag lyssnade på karlavagnen en stund.Det var ett ämne som skulle tas upp mer. Det här med döden och sista vilan.Att få prata om döden låter skrämmande för många men är också befriande för minst lika många.För min del hoppas jag slippa att få så mycket smärtor och bli liggande som ett kolli. Det ska vara smärtfritt och när det är dags ska det vara som att bara somna.Många människor har starka upplevelser från olika situationer där inte omhändertagandet varit det bästa. Situationer som skrämt de anhöriga så mycket så det blivit närapå ett trauma och svårt att komma över.Det har samtidigt skapat alla dessa skrämmande scener som gör det så svårt att tala om döden.För att komma bort från allt det här så ska det pratas mer om döden. När det blivit lättare så kan man prata om det som sker efter och ikring ett dödsfall om begravning och allt runt den biten. Man får till och med chansen att tala om hur man själv vill ha det. Carpe diem

26 kommentarer:

  1. Morrn Gösta!Ja detta att tala om och planera inför döden är verkligen indelat för och emot av olika anledningar.Lyssnade också på karlavagnen igår. Vi har varit helt ärliga mot våra barn och andra om hur vi ska tala om döden.Har tillsammans med barnen planerat vad vi alla tycker och kommit på vår lösning.Önskar att det ska gå bra för dig idag när du ska få behandlingen och att bara en av alla biverkningar kommer att visa sig.Skickar dig extra omtanke idag inför detta och hoppas på det bästa. Vi hörs imorgon KRAM! Märta

    SvaraRadera
  2. Hej Gösta!
    Har du haft en orolig natt igen? Jag tror att förutom smärtorna har nog dagens droppbehandling legat och gnagt i bakhuvudet även om du inte är medveten om det. Det finns ett uttryck som säger att "man ligger som på aga" och det kanske du har gjort. Jag hoppas att det går bra och att du inte får så många biverkningar av dagens behandling.
    Jag lyssnade också en stund på Karlavagnen, men en del historier berörde mig illa, så jag valde att läsa en stund istället. Man vill ju att det ska vara ljus högtid och inte att man ska vara oense om olika saker. När man blivit överkörd av sin bror om hur allt ska ordnas, så ligger det fortfarande kvar och gnager fast det är många år sedan det hände.
    Jag håller tummarna för dig idag för att det ska gå så bra som möjligt och att du inte ska få så stora besvär. Carpe diem
    Många kramar Ninni

    SvaraRadera
  3. God morgon Gösta! Ett tag sen jag skrev sist, men läser din blogg varje dag. Du är en mycket klok man så det är trevligt att läsa dina tankar och funderingar. Själv jobbar jag ju inom vården, och du ger mej många tankeställare om vad du tycker omkring detta. Jag tar med mej det, och för det vidare till min arbetsplats.
    Har själv haft några i släkten med cancer, så jag vet hur det är. Önskade idag att storsjögläntan hade funnits då. Dom är underbara och vi jobbar ju ofta mot dom.
    Ta det lugnt nu efter behandlingen, (som kommer att gå bra). Ang detta med katt, tycker jag ändå att det är en bra ide, du kan ju låna en, eller en hund att kramas med ibland. Måste finnas många som kan tänka sej att komma med sina skyddslingar till dej, och ditt varma hjärta. Kramar och tänker på dej/Ulrika.

    SvaraRadera
  4. God morgon Gösta ! Jag önskar dig lycka till i dag och att det ska gå bra för dig.Förstår att det är många tankar som kommer på natten när du ligger vaken och med all din smärta.
    Jag ska på återbesök i dag. Läkaren kontaktade mig
    ville att jag kommer på ett besök.
    Ha det så bra hoppas att det inte blir allt för
    jobbigt i dag. Kram Doris

    SvaraRadera
  5. God morgon Gösta!
    Jag förstår din oro införden nya behandlingen,men som tidigare sagts är det ju inte säkert att du får någon biverkning denna gång.Tänker på dig o önskar dig lycka till idag.
    Stor KRAM fr.SkåneInga.

    SvaraRadera
  6. God morgon Gösta!
    Din oroliga sömn i natt beror nog till stora delar på lite oro inför dagens behandling. Plus dina smärtor förstås. Tar dig med mig nu i mina tankar, kanske lite mer idag än andra dagar. Ser fram emot att få höra hur behandlingen gick sedan och så hoppas vi på minimala biverkningar av den.
    Varma kramar från Småländskan

    SvaraRadera
  7. Hej Gösta!

    Jag lyssnade också på Karlavagnen igår. Bra, att man talar om döden. Vi ska ju alla den vägen vandra. Brukar säga att det är den enda"rättvisan här på jorden"

    Hoppas det kommer, att gå bra med behandlingen.
    Håller tummarna för dig, så du kommer att slippa de värsta biverkningarna.

    Ha en så bra dag, som möjligt.

    STYRKEKRAMAR

    Ingalil




    Hoppas,det kommer att gå bra med beahandlingen.

    SvaraRadera
  8. Hej Gösta!Så sant så sant,att det är så tabu att prata om döden,det är rätt konstigt eftersom vi alla ska dö,och vi vet inte när,borde vara lika viktigt och intressant som allt annat vi pratar om,men där kommer rädslan in antar jag tänkte själv mycket efter karlavagnen att jag inte brytt mej alls,när tanken kommit har jag förträngt det.Men nu blev jag påmind igen,borde skriva ner allafall hur man vill ha det.Hoppas nu att du inte får biverkningar av medicinen det är som sagt inte säkert att du får det,många kramar/kicki

    SvaraRadera
  9. Kramar från Yvonne i skåne.

    SvaraRadera
  10. Att tala om döden är inte lätt för många. Jag tror som du att det är bra Det blir inte så skrämmande då. Själva döden tror jag att inte så många är rädda för. Det är nog snarare hur det blir innan. Kram Ewa

    SvaraRadera
  11. Håller med Ewa. Jag tror också att det som skrämmer är hur förloppet kan bli innan man får somna in.
    Att tala om hur man vill ha det efter döden tycker jag är viktigt.Hade svårt att diskutera detta med min man,han ville inte tala om sådant.
    Jag beställde "Vita arkivet" från en begravnings byrå,ett vardera där vi har beskrivet hur vi vill ha det inför sista resan.
    Det blev båda nöjda med.Barnen har fått veta detta,så det behöver inte bli några bekymmer för dem vad som än händer med oss.
    Kram till alla fr SkåneInga.

    SvaraRadera
  12. Hej Gösta!
    Jag håller med dig helt o fullt.
    O att ha talat om hur man vill ha det efter sin död gör det ju så mycket enklare för de efterlevande att ta beslut. Visst det finns vita arkiv o sånt men jag tycker ändå att samtal kring det med sina nära är att föredra. Min personliga åsikt alltså.
    Kram

    SvaraRadera
  13. Hej Gösta. Hoppas din behandling har gått bra idag. Att prata om döden är jätte jobbigt för många. Jag ska skriva det vita arkivet så att de efterlevande vet hur jag vill ha det. Jag hoppas de respekterar mina önskningar.
    Kram Helen

    SvaraRadera
  14. Godkväll Gösta!
    Jag hoppas att din droppbehandling har gått bra idag. Du kanske inte mår så värst bra just nu. Vill bara önska dig en god natt och att dagen blir skaplig i morgon.

    Kramar o godnatt Ninni

    SvaraRadera
  15. Go´kväll Gösta,
    ja , att prata om döden är svårt, de flesta av oss vill ju ha ett långt friskt liv. Många är rädda för döden, med all rätt, men sen finns det några som själv tar sitt liv. Undrar hur dom tänker? Min älskade far tog sitt när han var 50, varför får vi aldrig reda på. Vi pratar aldrig om det ens. Sjukt?! Som Du skriver så skapade detta en skrämmande scen som gör det så svårt att tala om döden.
    Nu hoppas jag att du fått ditt dropp, och att du, just nu, sover gott och slipper värken.
    Varm kram från Anna L

    SvaraRadera
  16. Bara en stilla undran från Småländskan; Hur har dagen varit? Hur gick behandlingen? Hoppas du har somnat nu och får några timmars stilla och lugn sömn utan smärtor!
    Kram till Dej Gösta från Småländskan

    SvaraRadera
  17. Kramar från Yvonne i skåne.

    SvaraRadera
  18. Du finns i min varma tanke....
    Dalkullan

    SvaraRadera
  19. Jag tänker på dig...och undrar så hur behandlingen gick... trots att vi inte känner varandra så finns mina tankar hos dig...hoppas innerligt att du snart orkar skriva här igen. Känner oro för dig och undrar hur du mår... Önskar att det sker ett under... så att du slipper smärtan och få många sköna dagar...
    Stor och varm kram till dig!
    Åsa

    SvaraRadera
  20. Kramar från Yvonne i skåne.

    SvaraRadera
  21. Kramar från Yvonne i skåne.

    SvaraRadera
  22. Dagens kramar från Yvonne i skåne.

    SvaraRadera
  23. Kramar från Yvonne i skåne.

    SvaraRadera
  24. Kramar från Yvonne i skåne.

    SvaraRadera
  25. Kramar från Yvonne i skåne.

    SvaraRadera
  26. God Morgon!
    Tack för att du är stark nog att skriva denna dagbok, får mig dock att skämmas över vad jag ofta klagar över, tack Gösta att du lär mig en liten läxa

    SvaraRadera