fredag 11 september 2009

Prostatacancer ?????????

Fredag 11 september 2009 kl.04.10       Jag har ont och ett trängande behov som måste åtgärdas. Det är så tidigt på morgonen så egentligen skulle jag sova men behoven går först. Behovet som är trängande måste åtgärdas på sitt eget lilla sätt. Det finns katetrar som jag får hantera själv när inte det fungerar normalt. Det är inte det lättaste att behöva ta till för det tyder på att prostatan har börjat ta tillbaka sin plats. Jag kan inte avgöra på en gång om det är bestående eller en tillfällighet.Med dom här tappningskatetrarna ska jag kontrollera om det är något kvar efter det att jag har gjort det som vanligt. För att se om något ligger kvar i blåsan och kan orsaka infektioner.Först ska jag stilla värken sedan får jag ta itu med blåsan. Det är inte så lätt att avslöja en sådan här procedur men den ingår ofta i denna cancerforms verkningar. Att tala om prostatacancer är inte lätt verkar det som. Men genom att nämna den vid sitt rätta namn så kan det kanske bli mer naturligt för oss män att diskutera olika sätt att upptäcka vad som pågår i kroppen. Det behövs inga speciella saker för att öppna munen och prata om den sjukdom som drabbar så många män i vårt land. Jag kan inte förstå varför det ska heta "jag har fått något där nere " i stället för och säga "undrar om det är början till något allvarligt för jag har svårt för att pissa" måste nog göra en koll. Bara för att jag vill ta upp det här så är jag inte stark det är en rättighet i vårt land att få säga vad man vill. Vi män borde prata mer med varandra om vad det är som drabbar oss i så stor utsträckning. Vi ska inte gömma oss för då gömmer vi vår egen identitet till slut. Carpe diem.       PS. Fondkontot ökade i går med 1200:- så grundplåten är nu 4450:-  Ds. Några har via mail frågat efter kontonumren.  Här är dom: Från Swedbank 81471 441020922 annan bank 81471 0441020922  Ett stort tack till alla givare.

28 kommentarer:

  1. Morning Gösta!
    Hoppas du får bort värken först nu. Så att du kan funka något sånär under dagen. Visst ska ni män prata om era problem om att som du skriver ang att pissa. Jag tyckter det lät så naturligt när jag läste vad du skrivit. Jag är oxå uppe tidigt idag fast jag inte behöver det. Sova kan vara ett problem ibland. Olika faller ödets lott som man säger. Idag känns det att hösten är här. Men det är en fin tid med alla vackra färger i naturen. Ha en fin helg nu Gösta och hoppas du får ha det något sånär smärtfritt.
    Kram från Billan

    SvaraRadera
  2. Gomorgon Gösta. vilka extra besvär du får med din sjukdom, men jag beundrar dig. En annan grej med denna blogg är att du kanske har öppnat ögonen för detta att prata om prostacancer. Hoppas det. En del män har ju oxå börja läsa, sådet kan ju ge hopp..Jag håller med dig Gösta om att det finns några sjukdomar som man inte ska prata om, men det kanske ändrar sig, på 60 talet var det "fult" att berätta att man hade cancer. Vi hoppas att det går åt rätt håll. Hoppas att du kan få uppleva en med mindre smärtor. Carpe Diem Kram Birgitte

    SvaraRadera
  3. Glömde skriva att här är det bara +1 grad nu på morgonen. Men vill vi ha sol o armt på dagen så får vi väl stå ut med kalla nätter..

    SvaraRadera
  4. Hej Gösta - du underbara medmänniska som, med din varma röst och otroliga öppenhet, gör att allas våra andra futtiga gnällighet förbleknar. Varför ska t ex inte jag, som bara "lider" av tristess och oföretagsamhet, kunna frammana åtminstone litet positivism när du, varje dag vaknar med ork och lust att med dina tänkvärda ord delge oss ditt liv!!!
    Önskar av hela mitt hjärta att du har kraft att njuta av denna härliga höstdag och ser fram emot att få läsa din blogg igen imorgon

    Varm kram/Carina

    SvaraRadera
  5. God morgon Gösta.
    Då har vi vaknat upp till ännnu en dag. Jag hoppas du får en så bra dag du bara kan, och att du kan få njuta av det underbara höstvädret. Är så glad att jag börjat läsa din blogg, den ger mig så mycket. Du visar att man kan vara stark och ta varje dag för vad den är. Efter bara några dagar har jag insett att man lever här och nu. Ta väl hand om dig nu. Kramar Marita

    SvaraRadera
  6. Hej Gösta!
    Min tanke när jag läser om, för mig, nya problem som du skriver om är att hur mycket ska du klara själv. Den procedur som du måste klara av på morgonen är väl väldigt jobbig att göra själv?

    Du låter ännu fler problem komma i dagen. Jag tycker att vi kvinnor oxå mår bra av att lära oss olika symtom av prostatacancer. Det är kanske många fruar som på så sätt kan märka om maken börjar bete sig annorlunda. Det går upp för mig att du har det ännu jobbigare än vad jag förstått. Måste du alltid tappa de sista dropparna när du har kissat?
    Jag önskar innerligt att du klarat av alla de problem som uppstår på morgonen och att du kan slappna av och inte ha det så jobbigt. Hoppas på en så bra dag som möjligt för dig, Carpe diem
    Kramar Ninni

    SvaraRadera
  7. Svar till Ninni. Som tur är har jag inte varit tvungen att göra denna procedur varje morgon utan en gång i veckan.Men i dag blev det akut för det trängde på så hårt.Får se om det fortsätter för då måste det bli en permanent kateter.Det var jobbigt i början men man vänjer sig.Dagen kan ju bli bra i alla fall om det inte tillstöter något annat.Ha en bra dag allihop hälsningar Gösta

    SvaraRadera
  8. Låter jobbigt att behöva använda kateter MEN än mer jobbigt att ha smärta.
    Jag tycker att det är helt naturligt att prata om att man har svårt att kissa samt om att man måste tömma blåsan via kateter även om det inte är roligt så..

    Jag tror också att yngre personer har lättare att prata om sådana här grejer.
    När man säger cancer därnere kunde det lika gärna vara testikelcancer.

    Det får aldrig bli skamligt att prata om sådana här viktiga saker.
    Hur skulle samhället se ut då?
    Om det allra mest intima såsom sex och allt kring detta det kan media och somliga prata hur mycket och öppet som helst om men sjukdomar de ska vi glömma?

    Hoppas du håller din smärta stången och att du snart tömt blåsan.

    kram
    /Annelie

    SvaraRadera
  9. God morgon Gösta..Det känns fel att skriva GOD MORGON efter att läst de Du skrivit idag..
    Vi kan stå ut med mycke "ont" om vi vet att resultatet så småningom blir bra..Men hur orkar Du och många många andra när Ni vet att allt de onda inte resulterar i att få bli frisk...De går över mitt förstånd att Du orkar..Men vad har Du/Ni för val?????
    Men Gösta.. Du ska inte.. behöver inte vara STARK..de är ett så fel använt ord tycker jag..jag hittar inte heller rätt ord riktigt..
    Men för mej är Du tapper..men det kanske är fel ord de oxå..Och att sen uppleva denna helvetes tid alldeles ensam..utan nära och kära och så kallade vänner ..de ska ingen levande människa behöva gå igenom.Därför förstår jag och jag hoppas alla förstår tanken med Din fond..Fonden för ensamma och glömda canceroffer.De gjorde mig så glad att de fattas bara 450 kr nu så fonden kan bli verklighet.
    En ny dag har börjat .. 11 september..för 8 år sedan idag stod jag på Allvaret på Öland och målade i akvarell och hörde om de hemska som hände i Amerika..Som var så ofattbart hemskt..
    Vad gjorde Du den dagen Gösta ?
    Här nere på slätten runt Uppsala så är det en underbar vacker höstmorgon..soligt och klarblå himmel..de va kallt inatt..får nog skyla pelagonerna till natten ..för nu blommar dom som bara den..framför allt pelagonen Gösta har satt riktig fart..Visste Du att de finns en sort som heter Gösta ??? Den är seg och uthållig och blommar länge.Bamsekram till Dig från mig Ulla..

    SvaraRadera
  10. Hej Gösta!
    Hoppas du har lika strålande väder som vi.
    Jag bor i Huskvarna och där har solen just gått upp.Uppmärksammade din situation genom Karlavagnen. Trots din sjukdom har vi så mycket att vara tacksamma för.Gud sraffar oss inte, han älskar oss. Vi skall inte begära för mycket av honom. Han offrade själv sin son, för att vi människor skulle ha det bra. Vem skulle göra det, offra sitt barn för att andra skulle få leva.
    Ditt öde har verkligen skakat om mig, kan ej förklara varför en del av oss råkar så illa ut. Jag tror att det är vi själva som orsakar dessa oförklarliga sjukdomar, genom att skapa all smuts,kemikalier m.m som säppts ut i vår atmosfär och som vi får i oss av en eller annan orsak.
    Det verkar inte som om du har någon vrede inom dig för att du drabbats.
    Lova mig att du försöker att se så ljust på tillvaron som du kan. Försök att tacka vår Herre ändå. Jag förstår att det måste vara svårt för dig att någonsin kunna se något litet ljus i allt mörker.
    Jag tror att gud har sina medhjälpare utsända här på Jorden och att någon finns hos dig, GÖSTA !!
    Under sker fortfarande! Det gäller bara att man själv är så fullständigt övertygande om det och tror på det!!
    Hur än tokigt det låter, glöm inte att tacka!!

    MED MÅNGA VARMA HÄLSNINGAR!!
    Roland

    SvaraRadera
  11. Godmorgon Gösta,
    Att du klarar av att tömma blåsan med kateter är beundransvärt. Jag gjorde det på en man en gång när jag arbetade på ett fartyg, eftersom jag var den enda med sjukvårdsutbildning. Jag förstår inte heller varför inte alla män talar ut med varandra om prostatan. Det kanske hade sparat mycket lidande. Men din blogg har säkert förändrat mycket, mycket mer än du kanske själv anar.
    Idag är hösten här med vit dagg över gräsmattorna. Kylig och krispig luft.
    Hälsar
    Ramona

    SvaraRadera
  12. Gösta - ha en så bra dag som du orkar! /Inga

    SvaraRadera
  13. Hej Gösta
    Jag vaknade kl halv fyra i natt o låg o tänkte på dej. Undrar hur du har det? Somnade till slut igen. Då var nog kl sex. Tänker på dej då som kanske inte orkar somna om.Ha en så bra dag du kan Kram Ewa

    SvaraRadera
  14. Jag tar mig friheten att skriva till nytillkomna läsare av Göstas dagbok att gå in och läsa vad Gösta skriver den 29 augusti och respektera vad han skriver där.Hälsning från en medmänniska.

    SvaraRadera
  15. Hej Gösta!

    Hoppas att du har lika underbart väder som vi har här på ostkusten. Himlen är djupblå och luften klar som kristall. Ändå är det ganska varmt. Orkar du gå ut något?
    Såg på nyheterna i morse att de hittat ett virus som kan vara orsaken till den allvarliga form av prostatacancer som jag antar att du har. Det ger ju hopp om att de ska kunna skapa ett vaccin.
    Hoppas att du får en bra dag idag.

    Kram Gunilla

    SvaraRadera
  16. Hej Gösta!

    Vill ge Dig en stor och varm kram. Tänker ofta på Dej och Din svåra situation....

    Kram Lena

    SvaraRadera
  17. Ulla-Britt och Bengt-Rune11 september 2009 kl. 12:05

    Hejsan Gösta!

    Genom Karlavagnen, som vi ofta lyssnar på, har även vi nu börjat läsa din blogg och tagit del av din sjukdom och ditt liv.
    Mitt i allt elände är det nog bra för dig att skriva av dig, det blir som en dagbok, känns bättre när man får det ur sig, trots allt. Livet kan vara tufft. Vi har en nära vän som också har prostatacancer, han är i exakt samma ålder som du. Läkarna har sagt att han kom 5 år för sent. Har nu fått tumör i ryggen, blev opererad, men kan inte gå. Min man har haft stroke 2 ggr, sedan 2 dec. och den andra resulterade i en halvsides-förlamning. Låg 4 veckor på sjukhuset och kom hem i rullstol. Vi mådde då inte speciellt bra, men han har kämpat sig tillbaka till ett någorlunda bra liv. Han har även en blogg – nynne.webblogg.se. Vi bor på västkusten och det är ett underbart höstväder. Tänkte ta min man med ner till havet i em. Hoppas du också får njuta av vädret och naturen i den mån du orkar och kan.

    Vänligen
    Ulla-Britt och Bengt-Rune

    SvaraRadera
  18. Gösta!
    Som du vet följer jag dig varje dag. Med empati läser jag din blogg.Jag hörde dig i Karlavagnen.Det var enormt vilken respons det blev. En del kunde ju inte hålla sig till dagen efter utan kastade sig över dataapparaten på en gång.Ditt skötebarn Fonden växer.Välsignat arbete ger välsignad skörd. Många kärleksfulla kommentarer med uttryck för tacksamhet får du ta emot. Jag också är med i den skaran. Jag instämmer till fullo med Roland och även de andra med för den delen.Skollärarn.

    PS Även jag tappar blåsan då och då med kateter.Man vänjer sig. DS

    SvaraRadera
  19. Hej igen. Vad roligt det är att komma in och läsa alla nytillkomna som skriver hälsningar till dig. Det blev en stor vändning efter sista deltagandet i Karlavagnen.
    Kram från Birgitte

    SvaraRadera
  20. Hejhej!
    Självklart ska det ske en öppen diskussion kring detta med prostatacancer o inte vara sånt hyss hyss kring det. Själv har jag psykisk sjukdom o där är det ju likadant att många inte pratar öppet om det. Jag däremot gör det. Vem har bett om att bli sjuk oavsett vad det gäller för sjukdom? O just kring din sjukdom så kan det ju räddas liv om män vågar prata om just det där med att inte kunna kissa ordentligt o då kanske de hinner söka hjälp i tid.
    Du finns i mina tankar.
    Kram

    SvaraRadera
  21. Hej Gösta ! I natt när jag låg vaken en stund och hade ont,tänkte jag på dig som jämt och ständigt har det så svårt.Även om du har tillgång till smärtlindring är det bara för stunden.Hur mycket lidande ska du behöva utstå.En glädje är att fonden växer hoppas att det blir mer.Har i dag varit ute i det fina vädret tagit min första promenad.Kändes skönt. Hoppas du kan njuta lite av
    septembersolen.Kram tänker på dig Doris

    SvaraRadera
  22. Hej Gösta! Det blev sent idag har nyss kommit hem från jobbet.Hoppas din dag blev någorlunda dräglig.Solen kanske ger lite värme i helgen så du kan gå ut en liten stund på altanen.Nu är det nära att du kan starta DIN fond med DIN omtanke. Det känns väldigt bra och måste vara ännu roligare för dig när du så gärna vill så mycket för andra.Hoppas du får all hjälp du behöver. Vi hörs imorgon KRAM Märta

    SvaraRadera
  23. Hejsan!!Ännu en ny dag i september o du delar det intimaste med oss tack för din styrka.Hoppas du lär många att känna glädjen att leva utan smärta.Hur har du det med ångest? Dum fråga men svara bara om du vill.Uppskattar verkligen din ärlighet.Min pappa lider av samma sjukdom.Ha en bra dag.Kram Sanna

    SvaraRadera
  24. Jag beundrar din styrka Gösta! Hörde din behagliga stämma på Karlavagnen. Önskar dej en god nattsömn med trevliga drömmar och att din nya dag blir en bättre dag!
    Önskar jag kunde trolla bort allt ont!
    Gonattkram från Elsa

    SvaraRadera
  25. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  26. Go´kväll igen, Gösta
    Hoppas att Din dag varit någorlunda bra. Jag tycker INTE om när folk skriver om Gud och att Du ska tacka Gud, för vad??!!För att livet går mot sitt slut, för smärtan Du måste utstå, eller??!! .
    Nä, Gösta, tänk på att det finns många medmänniskor här ute som delar Din sorg inför döden, som tänker på Dig och önskar Dig allt gott.
    Kramar igen från Anna L
    P:S Alla skriver om hösten, men här i Trollhättan har vi sommar, +21 gr, strålande sol har vi haft idag.

    SvaraRadera
  27. Hej Gösta!

    Hoppas, din dag har varit någorlunda bra, trots bekymret du hade på morgonen. Min man har också innan sin prostataoperation tappat sig med dessa "djävulens verktyg" som han uttrycker det.

    Hoppas morgondagen blir bättre.

    STYRKEKRAMAR

    Ingalil

    SvaraRadera
  28. Hej Gösta!
    Jag måste säga att jag blev så glad att det är någon som vågar prata öppet om just prostatacancer. Jag fick besked om att min svärfar och en väldigt nära vän har fått prostatacancer nu den senast månaden. Och läkarna säger att vi inte ska förvänta oss något i något utav fallen. Jag hoppas att du slipper värken, så att du får leva så gott som möjligt av den tid du har kvar. Du finns i mina tankar trots att jag inte känner dig.
    Mvh Elin.

    SvaraRadera