lördag 26 september 2009

Lidande och tröst

Lördag 26 september 2009 kl.04.55. Kära dagbok.Varför ska en del människor behöva utstå sådana kval? Hur har det gått till när allt runt en människa bara rasar samman? Jag blir inte klok på allt som vi människor måste gå igenom innan vi kan få det överstökat  det som är slutfärden på våra liv.När dagen sågs som ljusast ut så börjar det bara att rasa.Jag kan inte kära dagbok bara låta allting flyta förbi utan att göra något.Men vad och hur? För vissa är det som att åka i gräddfilen medan andra får ta gångstigen och kanske aldrig få komma fram. Du förstår jag menar dessa människor som inte får eller kan  hinna med och njuta en enda sekund av livet. Dom med stora smärtor både fysiska och psykiska som tar all tid i anspråk för att hitta lindring.Och dessa som förbereder en dödskamp för att lämna oss andra. Vilka krafter det måste krävas för att klara av alltihop. Jag kan nog bara jag vill vara med och kämpa.Många gånger hjälper det att bara vara och ge stöd genom att finnas till när det behövs tröst. Någon att bara få luta sitt huvud mot och känna närhet.Och uppleva att man är inte ensam. Det finns någon. Carpe diem

20 kommentarer:

  1. Hej Gösta!
    Så är det återigen en ny dag. Som du så sant skriver, vissa ska ha en kämpigare tillvaro än andra. Man kan ju undra varför det är så. I natt har det varit en jobbig natt och då tänker jag på dig som har det så svårt varje natt. Jag hoppas att din natt varit bättre än tidigare.
    Har du det fortfarande lite bättre med nya medicindoseringen? Det är svårt att veta om man kan vara till något stöd om än det inte är fysiskt, men jag hoppas att du känner omtanken i alla fall.
    Jag önskar dig en så bra dag som möjligt. Carpe diem
    Många kramar Ninni

    SvaraRadera
  2. morning. det var vackra existensiella ord och meningar du startar dagen med.lite av det där har jag oxå funderat på i natt. det är tungt ibland. helst på nätterna och helst på efternatten när inte sömnen vill infinna sej.
    och värken vill inte klinga av trots smärtstillande
    det börjar snart ljusna över skåneland.
    jag hoppas du får en bra dag i dag,gösta.
    j@nne

    SvaraRadera
  3. Gösta tänker på dig önskar att du hade någon i din närhet som du kunde luta ditt huvud mot. Har du några anhöriga i din närhet? Vi som skriver till dig tänker på dig men är så långt ifrån.
    Jag vet inte var som händer i min kropp en dag känner jag mig stark, nästa dag orkar jag inget.
    Det känns så jobbigt har alltid varit den starka i med och motgång. Hoppas det vänder. Du är så stark men önskade att du hade någon i din närhet.Kram Doris

    SvaraRadera
  4. Hej Doris.Jag har inga i direkt närhet men det är jag så van vid.Visst är det så att styrkan går upp och ned.Men när sjukdom är med i bilden då hänger kroppen inte med.Det är bara i tanken man fortfarande har den styrkan kvar som man hade innan.Då brukar reaktionen bli frustrerande. Jag vet hur det känns.Det gäller att inte låta missmodet ta över.Hälsningar Gösta

    SvaraRadera
  5. God morgon Gösta!Dina smärtor kan jag inte göra något åt ,hur gärna jag än vill.Inte heller din ensamhet rent fysiskt.Däremot finns du i mina tankar hela tiden och jag önskar att du kunde känna det.Att du levererar goda ord och visar så stor medmänsklig omtanke är helt fantastiskt.Hoppas du får en så bra dag som det är möjligt.Vi hörs imorgon .KRAM! Märta

    SvaraRadera
  6. Godmorron Gösta,

    Ordet varför är ett ord som inte alltid ger svar och om det ger svar är det fel svar. Tänker på dig och hoppas att du orkar en dag till.

    SvaraRadera
  7. God morgon Gösta..De Du skriver idag gick rakt in i hjärtat på mig och jag hoppas på många många människor som läser Din dagbok.
    I tre veckor i dag har vi suttit på Hospice och sett hur sanden i timglaset sakta sakta rinner ut och frågat oss varför varför ska en älskad pappa och morfar behöva lida så fruktansvärt.Och bli mer förvirrad för varje dag i denna dödskamp men de som gör mest ont är att höra i de klara stunderna att han är medveten om "tokiga" saker han gjort i förvirringen.
    Och att se dessa ensamma människor som ligger där som inte har något besök de är så fruktansvärt att se.Då tänker jag på Din Fond För Ensamma Canceroffer.
    Vad behövs till för att få medmänniskor till att avsätta en slant till den.
    Ett besök på Hospice kanske?????
    Och jag frågar mig igen vad gör PROSTATACANCERFÖRENINGARNA för sina medlemmar förutom att ta emot medlemmarnas avgifter..vad gör dom med dom pengarna..hur aktiva är dom när man hör nyheten på radion..namninsamlingar
    .m m ..
    Hur aktiva är dom ..jag har inte sett ett enda ställe här i Uppland där det funnits de BLÅ BANDET att köpa under september där någon skrev att de skulle vara månaden för/mot prostatacancer..
    TRÖST OCH NÄRHET kan vara så enkelt som att prata med någon i telefon och även om de inte är fysisk närhet så kan de vara helt ovärdeligt för stunden..
    En ny dag har börjat som ingen vet hur den slutar och om de finns nägon sand kvar i timglaset när dagen övergår till natt och en ny dag randas ..kanske för en del av oss..
    Som vanligt finns Du med var jag än är ..
    Kram Ulla

    SvaraRadera
  8. Jag har sagt det å säger det igen DU ÄR FANTASTISK GÖSTA.
    Önskar jag kunde ge tillbaka nått av allt du ger. många tankar å kramar till dig/lena

    SvaraRadera
  9. Hej Gösta .
    Tack för dina kloka ord idag också. Men jag skulle också vilja kommentera Ullas ord. Vi i Prostataföreningen Gävleborg använder våra insamlade slantar till hyror av föredragsaftnar där vi anlitat onkologer och urologer där åhörare fåt frågestunder.Våran styrelse har haft kurs i anhörigstöd och om du går in på våran hemsida så får du tel.nr och kan ringa vi har tystnadsplikt
    Jag har stått i Skutskär flera fredagar-lördagar och sålt blåbandet utanför systemet
    Förlåt Gösta att jag använder Din blogg för att kommentera andra.
    Hälsningar Nisse.www.prostataf-gavleborg.se

    SvaraRadera
  10. Gösta! Du finns i mina tankar varje dag!
    Kan tyvärr inte ge Dig närhet, förstår att Du behöver det. Hoppas att allas våra tankar kan styrka Dig lite
    Kramar skickar jag.
    Birgitta

    SvaraRadera
  11. Tack Nisse ...jag har förstått att Du gör allt vad som står i Din makt att göra för Prostatacancerföreningen ..men finns de ingen eldsjäl mer än Dig frågar jag mej..Hur ska Du orka dra de tunga lasset själv...Varför finns de inga "synliga" här nere runt Uppsala som säljer banden..sjukhus,apotek,herrklädesbutiker
    eller som Du som står utanför butikerna..
    M a o de var ingen kritik mot Dig Nisse...
    TILL DIG GÖSTA ..visst får vi väl använda Din blogg för att svara varann????Om svaret är NEJ så ska jag respektera de...DE ÄR EN FRÅGA.
    Och Nisse kämpa på ..sådana som Du behövs de fler av har jag förstått...Ulla

    SvaraRadera
  12. Hej Gösta!

    Du finns fortfarande i mina tankar.

    STYRKEKRAMAR

    Ingalil

    SvaraRadera
  13. Svar till Ulla och andra. Visst får min blogg användas till att svara på frågor som ställs av er kommentatorer.Det gör ju att bloggen får mer liv.Hälsningar Gösta

    SvaraRadera
  14. Gösta åter igen du är så snäll och omtänksam
    Du med din svåra kamp du utkämpar ger så oändligt mycket med din blogg.Hoppas av hela mitt hjärta att du får vara med länge till.Samt känna några smärtfria dagar då du bara kan njuta. Vi är många som önskar att vi kunde vara i din närhet. Men hoppas att du känner att vi tänker på dig. Mina tankar är ofta hos dig. Kram Doris

    SvaraRadera
  15. Hej Gösta!
    Har varit borta ett par dagar,har därför inte läst din dagbok förrän nu.
    Blev både ledsen och besviken att du nu fått smärtorna tillbaka med full kraft.Hoppades att du skulle få ha några dagar för att njuta av det vackra höstvädret.
    Hoppas att det bara var ett litet bakslag och att du är på väg upp igen.
    Många varma tankar och KRAMAR Inga i skåne

    SvaraRadera
  16. Tänker på Dej och undrar hur dagen fortskrider för dej. Många varma hälsningar och kramar till dej från Småländskan.

    SvaraRadera
  17. Hej Gösta!
    Tack för dina kloka ord idag.Du finns imina tankar Hoppas din dag blir ok.
    Varma Kramar Sanna

    SvaraRadera
  18. Hej Gösta,tack för dina kloka ord,,,jag beundrar dig som orkar skriva om allt som är jobbigt,,och som du kämpar med din sjukdom,,du ska veta att jag tänker på dig varje dag och hoppas att ett under ska ske..Hoppas att du får sova gott några timmar under natten.
    Varma kramar från Marita

    SvaraRadera
  19. Vem finns för dej att luta ditt huvud mot? Kram Ewa

    SvaraRadera
  20. Hej Gösta!
    Så kloka tankar.
    Så ofta det har hjälpt mig att bara ha en axel att luta sig mot.
    Behöver inte vara en massa ord till tröst o stöd utan bara tystnaden o axeln.
    Kram

    SvaraRadera