måndag 5 oktober 2009

Budet

Måndag 5 oktober 2009 kl04.35.     Min dagbok. Jag har haft ännu en lugn natt.Det börjar bli en vana men jag vet också att det kan vända fort så det gäller att ta vara på den här tiden.När dom hårda tiderna kommer tillbaka då finns dessa lugna nätter kvar i minnet.Sådana här lugna nätter gör ju att jag tänker på andra saker i stället.Den här helgen har ännu en cancersjuk fått somna in i kretsen av de sina och det skedde lugnt och stilla. Ännu ett lidande har fått sitt slut.Ett väntat slut men ändå smärtsamt för de anhöriga. Som anhörig har man vetat om att tiden för slutet varit nära och kanske haft tid att förbereda sig.Ändå när det sker verkar det som helt oväntat.Nu kommer en tid av eftertanke och ett helt liv passerar revy. Jag har inte någon vetskap om hur det blir efteråt och det ska jag nog vara glad för.Det finns ändå en tanke på att det kan nog inte bli värre än vad det är nu.Jag vill sluta dagens tankar med att till de efterlevande beklaga sorgen. Carpe diem

10 kommentarer:

  1. Morrn Gösta! Va härligt att du har haft ytterligare en lugn natt.När någon varit svårt sjuk länge och sedan avlider kan man vara förberedd som anhörig,men sista steget är stort och som du skriver smärtsamt.Vi har ju tillsammans byggt upp minnen som man skall vårda ömt när dom man älskar lämnar oss.Igår förmiddag kom snön till oss,det blev så ljust och fint framförallt märks skillnaden på kvällar och tidiga mornar.Vi hörs imorgon .KRAM Märta

    SvaraRadera
  2. Hej Gösta!
    Jag blir glad varje gång jag ser att du har haft en lugn natt. Tankarna brukar snurra när man inte kan sova.
    Det känns dubbelt när en svårt sjuk avlider. Först känns det bra för den avlidnes skull att smärtorna är över och sedan kommer saknaden. Är det av egoistiska skäl som man vill ha kvar den som dött eller vad beror det på. Sedan är det ju beroende på personens ålder. Ibland tycker man ju att dom borde haft många år kvar, men sjukdomar frågar ju inte efter hur gammal man är. Vart det flummigt nu?
    Jag önskar dig en bra dag. Carpe diem
    Många många mjuka kramar från Ninni

    SvaraRadera
  3. Godmorgon Gösta!
    Skönt att dina nätter blivit bättre...och att det inte bara är värken som stillat sig, utan att du oxå får mer sammanhängande sömn...
    Som ju är så viktigt för att dagen ska kännas ok.
    När min pappa dog i prostatacanser, så satt mamma, jag och mina tre systrar hos honom...han kämpade på i 10 timmar...och när vi suttit vid hans sida i 8-9 timmar tyckte man att det kunde få vara nog då.
    När andningsuppehållen drog sig mot minuten, hoppades man att det var det sista andetaget(för hans skull)...men så kom ett nytt andetag och man pustade ut av lättnad...så nog är känslorna dubbla alltid.
    Man förstod ju att vi stod inför det oundvikliga avskedet...då sa jag till Pappa...du får lov att gå vidare nu..vi sitter alla här vid din sida...du behöver inte kämpa mer!
    Då tog det bara ett par minuter...han slog upp ögonen (som varit slutna i 3 dygn)...så tog han sitt sista andetag.
    Hans kamp var över.
    Han fick en lugn och fin övergång tycker jag...men han var ju inte ensam.
    Det finns en lag som säger att ingen människa ska behöva dö ensam...man har rätt till någon som sitter vid ens sida.
    I dag verkar det bli en fin höstdag med sol.
    Hoppas din dag blir "bra"...trycker din hand/Eva

    SvaraRadera
  4. Hej Gösta!
    Blir glad när jag läser att du haft ytterligare en lugn natt. Hoppas att det håller i sig lite så att din sömn inte störs så mycket av smärtor.
    Det är ju alltid smärtsamt när en nära vän eller anhörig lämnar livet, även om det är hur väntat som helst, så kommer smärtan för de efterlevande. Samtidigt som man kan känna en lättnad över att ens vän eller anhörig slipper smärtor och plågor. Ja, det är märkligt.
    Hoppas du får en fin dag idag med minimalt med smärta och att du kanske kan gå ut en liten stund beroende på vad ni har för väder hos dej. Här är en klar och fin höstdag, lite kyligt, men hög och fin luft.
    Som sagt, hoppas du får ha det bra idag.
    Varma kramar från Småländskan

    SvaraRadera
  5. Hej Gösta
    Vad skönt att du har kunnat sova . Tankarna går alltid tillbaka till tiden när jag satt och vaka vid min makes sida när han kämpa mot sin cancer, men han hade turen att få dö hemma med sina nära och kära vid sin sida. Har satt en slant i din fond och hoppas många gör likadant för det är inte roligt att se så många som måste vara ensamma på sjukhus, har själv varit mycke där men har en familj som tar tid att vara med en.
    Tappa inte modet för hoppet är det sista man skall mista. Kram Sonja

    SvaraRadera
  6. Hej Gösta!
    Gläds över att du har det bättre nu med sömnen,dagen blir då också lättare att klara av.
    Det är alltid ledsamt när någon nära och kär dör,även om det är väntat kan man inte riktigt förbereda sig.Sorgen är lika tung och svår.
    Då känns det bra om man har någon vän att gråta med.
    Det är ju inte alltid man har släkt kvar.
    Idag har vi en fin höstdag strålande sol o blå himmel.Stormen har avtagit betydligt.
    Önskar dig en bra fortsättning på dagen och även en lugn natt.Kram Inga Skåne.

    SvaraRadera
  7. Hej Gösta!
    Nu är det dags att läsa dagens rapport från dig. Gör det varje dag. Skriver inte så ofta, för jag tycker att det jag har att säga redan är sagt. Men du skall veta att mina tankar är hos dig många, många gånger varje dag.
    Kram
    Nina från Östersund

    SvaraRadera
  8. Hej Gösta ! Skönt att natten varit bra.
    Det är lättare att möta dagen om man har haft en bra natt fått sova något så när bra
    Här är strålande höstväder i dag.
    I går var det regn och blåst.Hoppas att höstsolen tittat fram även hos dig.En stor kram till dig.Doris

    SvaraRadera
  9. Hej Gösta
    Vill bara önska dig en så god natt som möjligt
    Varma kramar Marita

    SvaraRadera
  10. Hej Gösta

    Svarade för en stund sedan på ditt mejl och gick nu in på din blogg. Jag ser att din senast natt varit lugn. Jag glömde berätta pga min hobby att måla att jag också har en blogg, där jag visar några av mina målnngar. Jag kallar bloggen skämtsamt för calleculas blogg. Jag har inte presenterat mig särskilt där då jag är en blygsam person, men jag har funderingar på att kanske berätta lite där om vad som händer med min egen cancer i fortsättningen

    Ha en bra natt hälsningar calle

    SvaraRadera