torsdag 8 oktober 2009

Vita Arkivet

Torsdag 8 oktober 2009 kl. 04.25    Kära dagbok. Nu vaknade jag med illamående och hugg i höfterna. Jag måste ha legat väldigt konstigt i natt. Huggen i höfterna släppte något sedan jag klivit upp och tagit lite extra.Men det finns ändå lite avlägsen domning kvar. Illamåendet finns kvar och det åker lite upp och ner.Det är bara att svälja och fortsätta. Jag var in på nätet i går och letade efter Vita Arkivet det är ett formulär där jag kunde fylla i allt om hur allting ska vara när jag dör. Jag kunde bestämma om det skulle vara en ofentlig begravning eller bara för de närmaste. Jag kunde bestämma om praktiskt taget allt från det jag avlidit till det blev dags att skotta igen graven. Det gick att schemalägga precis hur varje sak skulle ske. För de närmaste måste det nästan vara perfekt. Man slipper bry sig om någonting utan kan ägna tiden åt att börja landa från allt som legat över en under den anhöriges sjukdomstid. Tid till att kunna sörja och påbörja sorgeprocessen. Slippa vänta på att alla praktiska saker ska vara färdiga innan man kunde ägna sig åt sig själv. Vita Arkivet kommer jag att använda mig av. Carpe diem       PS. I går flöt det in en gåva på 500:- så nu är stiftelsen uppe i 7200:- DS    Kontonumren är: från Swedbank 81471 441020922  annan bank 81471 0441020922.

16 kommentarer:

  1. Hej Gösta ! Det känns så svårt att du ska behöva
    mår så dåligt.Hoppas att du fått sova något så när under natten.Illamåendet är svårt nog.Jag har svårt att sova på natten. Drömmer mycket vaknar av att jag är igenom svett
    har fått rethosta som håller i sig och då är det bättre att stiga upp.Men så tänker jag på dig som jämt har ont och mår dåligt. Det vita arkivet är bra för att man kan fylla i hur man vill ha det.Bra för dom anhöriga också.Glädjande att det kommer in mer pengar till fonden.Ha nu en så bra dag som möjligt. Kram Doris

    SvaraRadera
  2. Gomorrn Gösta! Synd att du har så besvärligt med värk och annat. Vita arkivet tycker jag också är en mycket bra ide´,ens anhöriga slipper fundera på om man verkligen ville det dom tror, och kan ägna tankarna mer till sina funderingar.Hoppas din dag blir bättre än denna natt.Håller tummarna för fonden.Vi hörs imorgon KRAM Märta

    SvaraRadera
  3. Godmorgon Gösta, Att gå o må illa är bland det värsta som finns, Det vita arkivet är väl bra,F---s är otroligt dyra, jag har en jätte fin bok här hemma där står allt, så billigt som möjligt, är med i kyrkan men vill ha ett kapell, då blir det inte så tungt. har pratat med de mina om detta dom är väl inte glada när jag säger det, men det är så viktigt,Hoppas dagen blir bättre än morgonen, Bra att det kommer in mer pengar till fonden, Kram från ett kallt Göteborg

    SvaraRadera
  4. Godmorgon Gösta!

    Har inte skrivit här på väldigt länge för jag tycker att dom flesta kommentarer blir en enda lång medömkan:(

    Finner du nån tröst i detta- vad vet jag? Kanske blir det för dej ett sorts bollplank men vore det inte "roligare" med lite skildringar om vardagsliv och andra tankar från dina medmänniskor. Bara som en stilla undran.

    För mej här i Örebro har dagen börjat med en rivstart eftersom jag försov mej, men nu har jag "kommit ifatt" och kände att jag måste få tid att läsa dina rader

    Önskar dej en skonsam dag!'
    Varm kram/Carina

    SvaraRadera
  5. Go'morron Gösta Jag har också vita arkivet. Ha en så bra dag du bara kan Kram Ewa

    SvaraRadera
  6. Svar till Carina.Jag skriver dagboken för mig men jag har givit tillstånd för andra att läsa den.Därmed har jag givit tillstånd till att läsare får ge i stort sett vilka kommentarer dom vill.Således är det upp till kommentatorerna att ta upp sådana saker själva.Det ska inte vara upp till mig att styra sådana spörsmål.Jag skriver vad jag upplever och vad som sker med mig och vilken min situation är just då. Hälsningar Gösta

    SvaraRadera
  7. Hej Gösta!
    Det har varit en strulig morgon idag. Hoppas att dina jobbiga nätter inte kommer tillbaka. När ska du få nästa behandling och tänker du gå igenom den? En fråga.
    Det vita arkivet är bra för dom anhöriga att följa den dag man inte är med längre. Kunde du ta hem den från internet?
    Här är det en strålande morgon. Ligger snön kvar hos er däruppe? Jag tittade i en dagbok där jag för in bl a hur vädret är och den första snön kom här den 28 okt i fjol.
    Jag hoppas att du får en lugn dag nu, när du haft det så jobbigt i natt. Carpe diem
    Många många mjuka kramar
    Ninni

    SvaraRadera
  8. Svar till Ninni. Nästa behandling är om två veckor.Jag tänker nog ta den också.Vita Arkivet går att ta hem från nätet.Det är bara att skriva Vita Arkivet i sökrutan.Den snö vi fick igår natt har nästan töat bort här nere men längre upp mot Klövsjö och Storhogna finns den kvar.Hälsningar Gösta

    SvaraRadera
  9. Det känns antagligen underligt att fylla i det praktiska om sin egen död men precis som du påpekar är detta jättebra för alla anhöriga. Istället för att bekymra sig över det praktiska kan man istället tänka på den käre man förlorat och sörja. Det kommer tillräckligt med saker ändå.

    Jag hoppas att du får en bra dag trots dina smärtor och ditt illamående. Att du orkar tänka på alla de fina stunder du haft i ditt liv. Som Ulla Billqvist så vackert sjöng en gång: Räkna de lyckliga stunderna blott.

    SvaraRadera
  10. Hej Gösta o ni andra En undran bara va tog j@nne i höllvik vägen, o ni andra män som skrivit här, nu är det ju mest kvinnor som skriver. Ha en bra dag

    SvaraRadera
  11. Hej Gösta
    Det är mycket bra med vita arkivet. Själv har jag skrivit ner mina önskemål, t o m vilka psalmer och sånger jag önskar. Mina barn vet om detta och var arkivet ligger.
    Angående dina svåra smärtor....vet inte om ni har KVH (Kvalificerad Vård i Hemmet) där du bor. Om den finns......ring och prata med dem. När min älskade särbo kom hem från sjukhuset de två sista veckorna kopplades KVH in och vi fick en underbar hjälp av dessa "änglar". Alla tänkbara hjälpmedel, bra smärtlindring och förslag till näringsdrycker, samtal mm.
    De fixade en sjukhussäng som vi lånade, mjuka madrasser.....ja allt allt. Du skall inte behöva ha ont, det finns så mycket bra smärtlindring.
    Det är inte värdigt att ha så svåra smärtor som du verkar ha.
    Tänker på dig och skulle önska att du får någon liten guldkant under dagen.
    Kram från Ewa i Skåne

    SvaraRadera
  12. Hej Gösta!
    Hoppas illamåendet har försvunnit under dagen! Det här med vita arkivet är en bra grej, min svåger och svägerska ordnade med det, så när svägerskan avled fanns inga som helst tveksamheter. Och nu vet vi att det finns ett sådant även för svågern. Tyvärr har vi själva inte kommit till skott ännu, men det ska bli.
    Såg att din nästa droppbehandling är om 2 veckor och att du tänker ta den också, det tror jag är en god idé.
    Hoppas på att du haft en ganska så bra dag idag, ev kanske du kunnat gå utanför en stund och fått lite frisk luft. Här i Småland har det varit ett fantastiskt fint höstväder och cirka 14 gr varmt! Där det inte blåser är det alltså riktigt behagligt!
    Kram till dej och som vanligt hoppas jag du får några bra sovtimmar i natt! Från Småländskan

    SvaraRadera
  13. hej Anonym.
    märkligt inlägg från dej! vad ville du mej? en massa kvinnor är väl bra!!!
    kul om du hade skrivit skrivit namn och bostadsort.
    vänligaste hälsningar
    j@nne hylen höllviken

    SvaraRadera
  14. Hej Gösta!
    Vita arkivet är kanonbra, speciellt om man inte kan prata om sånt här med sina anhöriga innan. Då vet de ju sen efteråt.
    Kram

    SvaraRadera
  15. hej gösta jag har upptäckt din blogg och läst allt från början.du har hjälpt mig så otroligt mycket i min sorg efter min man och jag önskar att jag kunde återgälda något till dig.min man dog hemma i lungcanser,men hade även levt i många år med kol.han var sängbunden med syrgas i några innan han fick sluta.vi fick ett helt underbart stöd och hjälp av storsjögläntans personal.vi fick hjälp med allt från det praktiska till samtal.det fanns alltid någon att tala med när stunderna blev för svåra.om det finns någon möjlighet att du kan få hjälp av dem så rekommenderar jag verkligen dem.tack för att du orkar dela med dig av dina tankar.jag tror att många följer dig på din väg fast alla kanske inte skriver många kramar till dig lottie

    SvaraRadera
  16. Go´kväll Gösta,
    jag har nyss kommit hem från Göteborg, City airport,(bor i Trollhättan´) där jag vinkat av min systerdotter som åkte hem till London. Tycker det är jobbigt med avsked, man vet ju aldrig om man ses igen..
    Jag har själv inga barn, så jag fyllde i "Vita arkviet" för några år sedan för att underllätta för mina anhöriga om´hur jag vill ha det, den dagen kommer ju för oss alla, vi vet batra inte när..

    F ö så var vi till Ikea och handlade lite smått och gott. Det har regnat här hela dan, men hellre det än snö, stackars er uppe i Norrland som har vinter redan!,

    Läser Du mycket? Jag var på biblan idag, lånar Daisy-böcker att lyssna på eftersom jag är synskadad, Daisy är en soets CD-spelare fast mycket bättre med många bra finesser ´, som jag fått som hjälpmedel. Kanske skulle det vara något för Dig? Jag lyssnar t o m ibland mitt i natten när jag inte kan sova p g a värk. Det finns så många hjälpmedel man kan få, jag hoppas att Du också fått tillgång till hjälpmedel som gör vardagen lättare för Dig.
    Nu önskar jag Dig en god natt och hoppas Du får sova gott.
    Nattkram från Anna

    SvaraRadera