måndag 12 oktober 2009

Nu Igen

Måndag 12 oktober 2009 kl.04.35     Natten har varit någorlunda lugn det har slagit upp smärtor lite var stans i kroppen. Men det har inte varit värre än förut. Nu en fråga som återkommer till mig mer och mer. Varför började du skriva dagbok? Jag började skriva dagbok för att någon skulle få följa min väg under den tid som prostatacancern härjade i min kropp. Och kanske få reda på varför det pratas så lite om just denna form av cancer.Tystnaden beror nog mycket på att det är manligheten som drabbas. Manens möjlighet att fortsätta vara man.För sjukdomen tar i många fall bort det som är viktigast i en mans värld att få vara den store, starke som tar hand om fortlevnaden i livet. Ingen vill ju visa eller tala om för sina jämlikar att min manlighet har försvunnit. Kanske inte hela men i alla fall delar av den.Det är ju lättare att inte säga någonting utan låta det vara till den dag när det inte går att tiga längre. Många män vill inte på något vis tala om att dom blivit drabbad av prostatacancer. Då talar dom direkt om för rivalerna att min manlighet är rubbad och det skulle vara katastrof. Många familjeförhållanden skulle få en helt annan utgång om det pratades om sjukdomen och man hjälptes åt att hitta fram till ett sätt att få något av det goda att fungera. Det är svårt för många män att på det här nesliga sättet förlora sin manlighet därför är det tyst. Nu när tiden har dragit iväg börjar många samveten att tala. Ingen vill ju vara den som sist fått ursäkten att klinga utan att någon har hört den.Helst ska det vara till den det berör. Carpe diem                  PS.Kampen för dom glömda fortsätter.Stiftelsekontona är: Från Swedbank 81471 441020922 från annan bank 81471 0441020922.  Tack på förhand. DS

15 kommentarer:

  1. Godmorgon Gösta, Du har så rätt i att männen har svårt att prata om prostatacancern, har pratat med flera män just om detta vissa är tysta andra komenterar lite, drog upp det med min chef han blev tyst först, men sen sa han samma som du skrivit idag, Jag sa till han att ni är fortfarande män i mina ögon även om ni drabbats av prostatacancer, Ha en fortsatt bra dag, Här har vi nordanvind idag så det blev mössa o handskar.
    Kram Barbro Göteborg

    SvaraRadera
  2. j@nne i höllviken12 oktober 2009 kl. 07:19

    god morgon gösta.
    +4 gr. lätt vind. mörkret ligger tungt över skåne.
    skönt att dina plågorna är uthärdliga.
    denna morgon har du fångat problemet
    mycket fint och männskligt.
    jag har aldrig hört någon prata om detta
    i mitt privatliv.
    endera har det inte funnits dessa problem
    eller så är dom tabu.
    tror själv på det senaste.
    detta med potens är nog ännu mer tabu
    än prostatacancer.
    psa - provet går det att prata om.
    men jag tror att hade t.ex olof palme dött i
    prostatacancer så hade vi flyttat fram positionerna om hela frågan.
    minns hur åldringsvård och sjukvård kom i fokus när gösta bomans fru blev senil dement.
    men vi kämpar vidare för att få upp det högre på agendan!
    ha det bäst gösta.
    hälsar
    j@nne i höllviken

    SvaraRadera
  3. Morr´n Gösta!
    Natten har varit någorlunda lugn skriver du. Får du överhuvudtaget någon sammanängande sömn under natten? Jag har undrat över det. Oktober är ju bröstcancerns månad, tänk om man kunde göra en månad till prostatacancern också för då belystes denna otäcka sjukdom lite mer. Tror du inte att det beror på vid vilken ålder man är när man drabbas? Jag tycker man kan skönja att äldre män kan tala om det lättare än yngre.
    Jag undrar varför du flera gånger måste gå in och försvara att du skriver dagbok. Det är ju ett fantastiskt verktyg, speciellt när man är ensam som du. Numera är det ju vanligt att människor skriver bloggar om allt möjligt. Sedan är det en annan sak att vi är många som följer dig och jag vill då inte vara utan denna möjlighet.
    Hur går det med din släktforskning? Fortsätter du med den eller orkar du inte?
    Med förhoppning om en så bra dag som möjligt skickar jag många många mjuka kramar till dig Carpe diem
    Ninni

    SvaraRadera
  4. Svar till Ninni. Sammanhängande sömn kan bli 3-4 timmar men jag sover mycket under dagen också.Du kanske inte lade märke till det fast jag talade om det SEPTEMBER månad var prostatacancerns månad.Vad det beträffar åldern så är det de yngre som har lättare att prata om sjukdomen när den förs på tal.Släktforskningen ligger lite efter just nu men den kommer nog ifatt.Hälsningar Gösta

    SvaraRadera
  5. God morgon!

    Skönt att du kan klara av smärtorna så att du kan sova några timmar på natten,att du sedan fyller på med lite sömn på dagen kan också göra underverk.

    Beträffande dagboken:Du ger hopp o förtröstan till många med din öppenhet ang. prostatacanser,men även till dem som har andra obotliga sjukdomar o inte har någon att prata öppet med.
    Snälla Gösta,sluta inte skriva så länge du orkar o skriv om vad du vill.
    Skall nu gå till min fotvårdare o få lite ans.efter det går man som på moln.
    Hoppas att din dag blir så bra det bara går.
    Många varma tankar o kram fr.Inga/Skåne

    SvaraRadera
  6. Hej igen!
    Nu blev jag förvånad. Jag tycker att jag hänger med när det gäller upplysning till oss människor om olika sjukdomar, men detta har gått mig totalt förbi. När det gäller bröstcancer så kan man ju inte öppna en tidning utan att bli påmind om den.
    Finns det pins som man kan köpa också?
    Kramar Ninni

    SvaraRadera
  7. Svar till Ninni: Ja det finns pins.Dom ser ut som rosa bandets fast dom är BLÅ.Hälsningar Gösta

    SvaraRadera
  8. Hej! Här kommer en hälsning från ett grått, småregnigt och blåsigt Småland. Men det är ju typiskt väder här, eftersom det idag är älgjaktspremiär i den här delen av landet (långt senare än i Jämtland alltså).
    Trevligt att åter igen få läsa att natten varit relativt lugn. Jag blev, precis som Ninni förvånad över att september var prostatacancers månad, det hade jag totalt missat, har också helt missat att det finns pins, ska kolla efter dom!
    Hoppas din dag blir så bra som möjligt!
    Många varma kramar från Småländskan

    SvaraRadera
  9. Hej igen, ni kan hitta dessa blå Pins på Apoteket, där har jag köpt min.
    Kram
    Barbro Göteborg

    SvaraRadera
  10. Hej Gösta och alla andra tänkte kommentera angående blåbandet nålar (pins) apoteket hade tidigare avtal med cancerfonden och då jag blev utan nålar för tre veckor sedan tänkte jag köpa fler på apoteket men dom hade inga.Jag ringde till cancerfonden och beställde 200 st och frågade då om apoteket så sade dom att avtalet med apoteken inte har blivit förlängd varför???
    Enligt cancerfonden är det bara prostataföreningarna som säljer dem
    Hälsningar Nisse (prostatföreningen Gävleborg)

    SvaraRadera
  11. Hej igen.Jag glömde att skriva att det går att hitta dom lokala föreningarna på
    www.prostatacancerforbundet.se
    Nisse

    SvaraRadera
  12. Hej Gösta ! Hoppas att din natt blir lugn för dig så du kan sova många timmar.Gott att du kan vila på dagen.Ha det så bra vi hörs i morgon Kram Doris

    SvaraRadera
  13. Hej Gösta!
    Funderar lite på det där med rosabandetkampanjen kontra blåbandetkampanjen.
    Går man in på Apoteket så finns de rosa banden alltid framme så man kan köpa. Men var har de blå banden tagit vägen? Dem ser man sällan.
    Krma

    SvaraRadera
  14. Manligt eller kvinnligt. Det bästa är väl att vara frisk? Så till alla män med prostatacancer Det värsta är väl inte att "förlora" manligheten, eller till alla kvinnor. Det värsta är väl inte att förlora "kvinnligheten? Kämpa på, lätt att säga för en som är frisk. Hoppas ni förstår hur jag menar. Kram Ewa

    SvaraRadera
  15. Alla kanske inte gillar Bert Karlsson men är det något han har tagit upp och öppet pratat om är det just prostatacancer och vikten av att män precis som kvinnor blir kallade och att det tas prover.

    Men visst är det pinigt för många män att avsäga sig lemmen och tyvärr tror många män att det är där som manligheten sitter. Men det är fel, kanske under ungdomens kaninliknande tillstånd men definitivt inte i övre medelåldern.

    Då är det roligare att ha ett vettigt samtal än femton minuters sex.

    Det är viktigare med kärlek som betyder mer än kroppskontakt utan går på det mentala planet.

    Min man och jag har kamperat ihop i snart 23 år, vi har inga gemensamma barn, han har en dotter, och för mig är han den finaste och viktigaste man jag mött i mitt liv.

    Ha det så gott du kan!

    SvaraRadera