tisdag 13 oktober 2009

Framtidstro

Tisdag 13 oktober 2009 kl.04.15     Jag har sovit lite oroligt i natt. Många tankar har dykt upp i min hjärna. Nu har det gått rätt bra att handskas med smärtan den har inte varit så påträngande. I går tog jag kontakt med sjukhuset i stan för att få remiss till provtagning inför nästa droppomgång. Då fick jag reda på mer om vad skelettröntgen hade att förtälja. Metastaserna var inte aktiva bara på ett ställe utan totalt tre. Spridningen fanns således på två platser till. Förutom att det är ryggraden  så var det aktivt i axlar och skulderblad också. Nattens tankar har ju varit kring detta och vilka konsekvenser det har i fortsättningen? Benstommen har några fler platser som är angripna där inte hormoninplantatet har någon verkan. Troligen har metastaserna blivit resistenta och ger sig nu ut utan kontroll. Det finns ingen annan behandling som kan ha verkan bara för att det gått för långt från början. Hade det tagits psa-prov förra året kanske läget varit ett annat. Att skylla på att männen skulle bli onödigt oroliga tycker jag är att håna oss män. Nu återstår att se vilken vändning det här tar men jag fortsätter i alla fall för än finns fingrarna kvar.  I går fick stiftelsen ytterligare en gåva så nu är kontot uppe på 7300:- det går framåt sakta men säkert. Tack alla givare för vad ni kommer att åstadkomma i framtiden för dom glömda och övergivna.Carpe diem

16 kommentarer:

  1. Hej Gösta ! Förstår att det är många tankar som dyker upp när du fått besked om din skelettröntgen.Men hoppas att du kan fortsätta med din dagbok länge till.Hoppas även att din smärta inte skall var för svår.Tankarna är hos dig men det är inte till så mycket hjälp det är du själv som bär all smärta och oro. Kram Doris

    SvaraRadera
  2. God morgon!
    Min sambo va på läkarundersökning förra veckan genom sitt jobb. Dom blev erbjudna att ta psa-prov men många hoppade över att ta den chansen p g a att "det inte gav säkra besked" därav han.... Synd tycker jag. Synd att det har blivit sådana skriverier om detta prov,när det är det enda som står till buds för er män.
    Min mammas man dog i cancer för 7 år sedan,endast 52 år gammal,och jag minns att dom alltid hoppades på ett enda positivt besked efter provtagningar och röntgen.Förstår dina tankar alltför väl.
    Hoppas att dagen blir skaplig för dej och att du kan få vara smärtfri.
    Stor kram. Monica.

    SvaraRadera
  3. Morrn Gösta .Skönt att nätterna fortsätter att vara någorlunda vad det gäller smärtan.Förstår att du har tankar efter röntgenbeskedet. Angående PSA-prov kan jag inte förstå att det inte är återkommande med jämna mellanrum.Skyller dom på att det är inte tillräckligt säkert prov , det är väl något till att börja med.Tror inte karlar är mer oroliga efter ett prov än kvinnor.Provet vi kvinnor tar för livmoderhalscancer är ju bra men hittar bara cancer just på provtagnings stället.Vad vet vi det kanske inte är så säkert heller.Hoppas din dag blir så bra det bara går.Vi hörs imorgon KRAM Märta

    SvaraRadera
  4. Morr´n Gösta!
    Vilken besvikelse att det har spridit sig utan att det går att "mota Olle i grind". Det var som du befarade för några inlägg sedan då. Jag förstår väldigt väl att du sovit dåligt i natt. Tankarna brukar ju snurra runt när man fått något mer att undra över. Skulle dom skicka någon remiss? Det är konstigt att vissa män avstår från provet. Det är ju som om kvinnorna skulle strunta i mammografin.
    Här är det minusgrader idag på morgonen och det är frost ute.
    Jag önskar dig en så bra dag som möjligt. Carpe diem
    Många många mjuka kramar
    Ninni

    SvaraRadera
  5. hej gösta!
    har följt din blogg ett tag,har själv en svåger som har samma sjukdom som du,så svårigheten känner jag väl till,han talar om sin kamp mot sjukdommen med oss.
    Men Gösta, du har i din presentation talat om ditt intresse för fjällvandringar som även jag har,skulle det vara något att utbyta tankar och ord om,att i tanken vara i guds fria underbara natur som fjällen är. Eller är det du inte vill tänka på i din situation.
    Hälsningar gunnar,71år.

    SvaraRadera
  6. j@nne i höllviken13 oktober 2009 kl. 13:52

    hej ninni.
    jag tror det är som med allt farligt.
    det drabbar inte mej det drabbar bara dom andra.
    så är vi som människor eller.....?
    hälsningar
    j@nne i höllviken

    SvaraRadera
  7. Hej Gösta!
    Jag förstår att nattens tankar kretsat kring spridningen av metastaser i kroppen. Förstår den besvikelse du känner. Hoppas att den droppbehandling som du nu börjat med kan sätta stopp för ytterligare spridning och också att dina smärtor håller sig någorlunda borta.
    Jag skickar många varma tankar till dej och önskar du får några fler timmars sömn natten som kommer.
    Kramar från Småländskan

    SvaraRadera
  8. Hej janne!
    En reflextion jag gjorde när jag läst Monicas inlägg.

    Gösta!
    Jag önskar dig en lugn natt med så lite smärtor som möjligt.
    Många många mjuka kramar
    Ninni

    SvaraRadera
  9. Hoppas att du har fått sova inatt Kram Ewa

    SvaraRadera
  10. j@nne i höllviken13 oktober 2009 kl. 22:06

    hej ninni.
    jag tor att om vi hade formaliserat psa-provet
    och kallat till prov så hade det efter några år ,
    kommit upp till 85-90%.
    det får en större tyngd när sjukvården kallar själv!
    sov gott. j@nne

    SvaraRadera
  11. Hej J@nne och Ninni!
    Hade man formaliserat PSA-provet, precis som med cellprovskontroller och mammografi för kvinnor, så hade det stora flertalet män kontrollerat sig. Men sedan finns det ju både män och kvinnor som är som strutsen, dvs stoppar huvudet i sanden och tänker "det drabbar bara andra, inte mej".
    Men OM man nu formaliserat PSA-provet (min egen make kontrollerar sig varje år pga något förhöjda värden) så hade många likt Gösta slippa drabbas av prostatacancer med metstaser. En granne till oss är opererad, men hans prostataförstoring var inte av det elakartade slaget visade provsvaren, utan var av den "snälla" sorten.
    Gösta, jag hoppas verkligen du sover nu och att du har en lugn coh fin sömn flera timmar framöver. Ser fram emot att höra ifrån dej i morgon!
    Flera varma kramar från Småländskan

    SvaraRadera
  12. j@nne i höllviken13 oktober 2009 kl. 22:41

    svar till småländskan:
    du formulerar det som du vore tankeläsare.
    exakt så tror jag att det är.
    - om 10-15% avstod så skulle vi ju ändå kunna fånga så många så många som slapp hamna där gösta är i dag.
    men detta är ju ett ekonomiskt/politiskt beslut som vi måste ta upp med våra politiker oavsett parti.
    det går att skriva till dom på www.riksdagen.se
    även egna
    landstinget eller hemma i kommunen
    det ska jag göra!
    hälsningar
    j@nne i höllviken

    SvaraRadera
  13. J@nne!
    Vet inte om jag är tankeläsare, men känns bra att du håller med mig! Även om en del avstår provtagningen så skulle många slippa samma elände som Gösta drabbats av nu!
    Det handlar ju inte om parti-tillhörighet utan om rent mänskliga och medicinska aspekter, som måste fattas i politiska leden.
    En uppmaning till alla som läser Göstas blogg från mig och från J@nne (som jag tolkar det) är att vi mailbombarderarar riksdagen och våra egna landstingspolitiker (kolla efter lojkala landstingsadresser på Sveriges kommuner och landstings hemsida) och kräv att PSA-prov ska genomföras på precis samma sätt som cellprovskontroller och mammografier görs. Fattar ínte att det redan är så, eftersom flertalet landstingspolitiker tycks vara män! Märkligt!!

    SvaraRadera
  14. Hejsan! Inlägget från 13 oktober kl 23:07 kommer från mig /Småländskan (försvann tydligen när jag skickade kommentaren)

    SvaraRadera
  15. glöm inte skicka med adressen till
    göstas dagbok.

    j@nne i höllviken

    SvaraRadera
  16. Håller med J@nne! När Ni mailar riksdag och lokala landstingspolitiker, skicka med adressen till Göstas dagbok, och puffa även för konto-numren till Göstas fond! Fonden behöver mer pengar, så att många kan få del av det goda Gösta vill ska få komma cancersjuka till del!
    God natt önskar Småländskan!

    SvaraRadera