måndag 9 november 2009

PSA-provdags

Måndag 9 november 2009 kl.04.25    Bästa dagbok denna natt har följt den föregående på samma sätt med en skillnad: jag hittade ett stöd som fungerade bra och nacken fick avlastning. Jag får höra vad läkaren säger idag om det är något att oroa sig för eller inte. I går läste jag på facebook vad Pias man råkat ut för och hur det påverkat att ta ställning till uppropet om PSA-prov på alla män. Läkaren hade avrått för att provet skulle vara otillförlitligt och skapa onödig oro. Jag skulle vilja se och höra samma läkare när han en dag möter en patient som drabbats av en obotlig cancer, som skulle ha fått en indikation av ett psa-prov, om det var värt att slippa oron och i stället få chocken när cancern upptäckts i obotlig form.Är det möjligen så att de läkare som avråder från provet inte har kontrollerat sig själva för rädslan att upptäcka en början till cancer? Om det är av omtanke om patienten så tycker jag att dom är fel ute. Jag själv skulle ,om det gick, hellre vara lite orolig och få en upptäckt cancer i stället för som det är nu få besked när det är försent. Men det är ju upp till varje man att våga ta beslutet om ett PSA-prov eller inte. Om jag fick så vet jag svaret.För övrigt så är psa-provet det enda cancerprov för män som kan avslöja om det finns en risk för prostatacancer. Carpe diem

10 kommentarer:

  1. Hej Gösta ! Jag blev glad när jag såg din blogg.
    Nu är det ett tag sedan.Jag har haft sådan torrhosta att jag föredrog att stiga upp.Läst tidningen,druckit te. Kan inte dricka kaffe sedan jag opererade mig.Smakar inte alls.Men det är mindre viktigt.Skönt att du hittade avlastning för din nacke.Hoppas att det gör så du kan sova bättre.Du behöver all sömn och vila så att du får krafter. Ha en bra dag ! Kram Doris

    SvaraRadera
  2. Godmorgon Gösta, Bra att du hittat ett stöd för din nacke, Det andra du skrev om det komenterar jag inte för det vet du redan att jag tycker det är skamligt av läkaren. Jag hitta din annons idag Härligt att du fått hentjänst nu, fast du skulle ha hjälp varje dag tycker jag för det syns på fotot att du har det kämpigt,
    http://ltz.se/nyheter/berg/1.1506286
    Ha det så gott du kan nu.
    Varm kram Barbro Göteborg

    SvaraRadera
  3. god morgon gösta.
    det var skönt att höra dina kommentarer som jag fick på min vädjan om psa-prov.jag orkade inte svara och argumentera.luften gick ur mej.men makt har dom läkarna i bromma.hoppas det var en tillfällig"blindgångare" pias man mötte!jag tror fortfarande att psa-provet skall tas på alla män.det finns ju inget annat prov som du oxå skriver.och vilka människor lever inte med dödsskräck vare sej det gäller prostatacancer eller bara vänta på döden??mer eller mindre i alla fall.
    ha det bra gösta.
    kram
    j@nne i höllviken

    SvaraRadera
  4. Morr´n Gösta!
    Natten har inte varit bra ser jag. Du har blivit specialist på att fundera ut hur du ska ligga för att må så bra som möjligt.
    Jag var in på LT och läste reportaget om dig. Var det journalisten som skjutsade dig när du skulle handla? Åker du till Åsarna eller Svenstavik för att göra dina inköp?
    Vad bra att du får hemtjänst nu även om det bara blir var tredje vecka.
    Man blir mörkrädd när man ser hur vissa läkare behandlar sina patienter.
    Hoppas på en bra dag för dig. Carpe diem
    Många många mjuka kramar
    Ninni

    SvaraRadera
  5. God morgon Gösta.
    Skönt att veta att det har varit drägligare att sova inatt.På tal om PSA så skrev jag i ett annat forum ett brev till Pia om att hennes man skall ta ett psa prov och talade om min situation då jag fick ta prov först tredje försöket tre månader senare och att de då upptäckte cancer och opererades två månader senare nu efter tre år år jag fri från cancern PS.Jag ringer kanske på onsdag då jag skall opereras i morgon bitti (inget farligt)
    Hälsningar Nisse

    SvaraRadera
  6. Hej Gösta!
    Skönt att du hittat en avlastning för nacken i natt. Får höra i morgon vad läkaren sagt idag om din nacke.
    Bedrövligt att läsa om läkaren som yttrat sig ang psa-prov som denne tydligen gjort. Är övertygad om att de flesta läkare är positiva til att ta psa, men ett förhöjt psa behöver ju inte alltid betyda cancer. Men får man svar på högt psa så görs ju ytterligare undersökningar, som antingen bekräftar eller avfärdar diagnosen cancer.
    Läste artikeln idag i Länstidningen, bra skrivet och beskrivet av hur du har det. Skönt ändå att du får lite hemhjälp, fast du kanske hade behövt lite mer än det som är bestämt.
    Hoppas dagen blir så bra den kan och så hoppas vi nack-avlastningen hjälper även natten som kommer.
    Varma kramar från Småländskan

    SvaraRadera
  7. Hej igen Janne la ut denna länk idag på facebook,
    http/www.doktorn.com/story.asp?storyID=2034
    Barbro

    SvaraRadera
  8. Hej Gösta!

    Jag har läst om dig i LT vid ett par tillfällen, och slås varje gång av vilken kämpe du är! Läste att det är stökigt för dig med inhandling av mat och att laga mat, min första tanke var: Synd att jag bor så pass långt bort! Har jag kunnat hjälpa dig laga till mat mellan varven :)

    Jag bor i Östersund, så egentligen är det inte SÅ långt! Så får du en akut längtan efter nån mat som du inte orkar/kan laga; Släng in en blänkare i min blogg så kanske jag dyker förbi med en matlåda :) Har jobbat inom hemtjänsten förut, så jag vet hur svårt det är för tjejerna att hinna laga riktig mat och att matlådorna är inget att hurra för! =(

    Sköt om dig, och återigen; du är en riktig kämpe Gösta!
    Vänliga hälsningar
    Anna "nannis"

    SvaraRadera
  9. jag skulle vilja rekommendera att du läser och framförallt lyssnar på ett föredrag om prostatacancer på www.doktorn.com
    det ger mycket god information i detta svåra ämne. vare sig du är för eller emot psa-prov.
    ta dej den tiden. det är mycket informativt och
    enkelt att förstå vad det handlar om och konsekvenser.
    hälsningar
    j@nne

    SvaraRadera
  10. Jag har en känsla av att dessa dåraktiga bortförklaringar handlar och stavas med ett enda ord PENGAR.

    Allt kostar, inte tal om annat men när det finns medel ska man ha mål och detta saknas bkand våra käcka och penningstinna riksdagspolitiker. Det går alltid bra att höja sina egna arvoden med bortförklaringar som att det är inte vi som bestämmer men när det gäller ett prostacancerprov som en rättighet för alla män verkar samtliga riksdagspolitiker, man som kvinna ha drunknat i pissoaren.

    SvaraRadera