fredag 4 december 2009

Cancern har slagit till igen

Fredag 4 december 2009 kl.04.17   Denna natt har varit väldigt jobbig. I går när jag hade kommit hem från droppbehandlingen ringde min bror. Det han hade att berätta för mig var som att hälla en hink iskallt vatten   över mig. Han hade varit och fått besked på proverna om prostatacancer och de visade sig att han fått cancern men utan spridning än så länge. Han har fått två valmöjligheter till behandling. Den ena är strålning och den andra är operation. Bägge behandlingarna har biverkningar som påverkar andra delar i kroppen. Jag har ingen erfarenhet av någondera behandling så jag kan inte ge några råd. Det enda som snurrat i mitt huvud denna natt är frågan varför? Ska denna sjukdom drabba alla mina närmsta och vem blir den näste? Finns det någon som stått i samma situation som min bror och som har något råd att ge vore jag väldigt tacksam. Dagen för övrigt i går gick ungefär som dom andra behandlingstillfällena med den skillnaden att det behövdes 5 stick innan man hittade någon åder att sticka i som gick att använda. Åter till brorsan och hans kamp som börjar nu. Men tack vare PSA-provet upptäcktes hans cancer innan det gått för långt och hans läkare som genom att min bror talat om hur det var för mig fick allting att gå med sån fart. Tack för PSA-provet och för en uppmärksam läkare som gick emot vad många läkare förordar. Den här dagen blir inte lätt för mina tankar har något viktigt att ta itu med. Carpe diem

15 kommentarer:

  1. Lider med er båda 2. Jag följer din blogg varje morgon. Du ville ha ett råd angående val av behandling. Min styvfar fick strålbehandlingen men tyvärr så hjälpte inte den utan den spred sig istället till hela sklettet. Han avled 58 år gammal. Sen har jag en annan bekant som fick operationen, han är i stort sett frisk idag. Går på täta kontroller förstås. Efter att min styvfar avled så fick vi reda på att om han hade fått operation så hade möjligheterna varit mycket större att det hade gått bra. Ville bara förmedla mina erfarenheter angående detta. Hoppas du får en fin o bra dag. Många kramar Västerås

    SvaraRadera
  2. Hej ! Min make fick i somras sitt cancerbesked
    endast 45 år ung!, Han opererades i Umeå i juli
    och går nu på regelbunden kontroll.
    Biverkningar är urinläckage och impotens, samt naturligtvis sterilitet, tur att vi har vår fina dotter! det sägs att strålning förstör vävnader runt om och försvårar en ev operation vid ett senare tillfälle.

    SvaraRadera
  3. Hej Gösta!
    Det är tragiskt med denna sjukdom, men jag tycker att läkarna med all sin erfarenhet och kunskap borde kunna råda din bror om vad som är bäst. Det är ju jättesvårt att veta vilken metod som är bäst. Jag förstår att du har haft en orolig och jobbig natt. Det är ju på nätterna som tankarna tumlar runt. Det verkar ju som om det finns vissa familjer som får cancer lättare än andra om det finns i släkten.
    Var det så svårt att hitta en åder den här gången? Jag brukar säga att dom har gått och "gömt" sig efter många stick. Jag hoppas i vilket fall som helst att din bror får vård så snabbt som möjligt.
    Jag hoppas också att din dag blir dräglig trots allt. Carpe diem
    Många många mjuka kramar
    Ninni

    SvaraRadera
  4. Go morron Gösta
    Läser din dagbok varje dag och känner verkligen stor empati med dig. Men efter dagens text kom krampen i magen. Vet inte om det är till någon hjälp med mina ord men jag vill i alla fall förmedla hur det kan vara.
    Min käre livskamrat fick besked om prostatacancer 2000. Han valde operation (i Lund). Han tvekade aldrig trots vetskapen om biverkningarna. När han hämtat sig efter operationen ville läkarna ändå ge honom strålbehandlingar i förebyggande syfte. Värdena gick ner och vi hade tillsammans, vad jag tycker ett bra liv i ca 5 år. Visst......potensen försvann, men för det finns det bra hjälp.
    När värdena började stiga igen förstod vi att det var bromsmedicin som gällde, men tyvärr, metastaserna härjade i hans kropp överallt. Min älskade livskamrat dog våren 2007 med sin hand i min.
    Jag kan känna med dig, Gösta. Inte hur smärtan drabbar dig, men hur dina tankar går.
    Nu har också din käre brod drabbats av denna djävulska sjukdom. Det är så orättsvist, så orättsvist.
    Läkarna ger inga råd till vilken behandling han skall välja, endast upplysning om de olika alternativen och dess verkningar på kroppen.
    Slutar mina rader här.
    Jag fasar för den dagen, när det inte kommer att finnas några rader i din dagbok. Vi är många som följer dig, Gösta, och som tycker så mycket om dig.
    Kramar från Ewa i Skåne

    SvaraRadera
  5. Hej Gösta. Det var inga muntra besked din bror fick.Det är normalt att man får frågan vad man vill att dom skall göra.Jag kan bara säga att en operation är att föredra om den inte har spridit sig (en T2) vilket betyder att cancern finns innom prostatakörteln.Sen så är det riktigt att om man opererar så kan man fortfarande stråla om det skulle finnas cancer kvar men svårighet att operera efter strålning.Det är vad jag fått reda på efter några möten med urologer och onkologer som jag varit med om i egenskap av sekreterare i Prostataföreningen Gävleborg.I samband med operation tar dom bort även några av lymfkörtlarna i närheten. Det är vad dom gjort med mig också.Vad det gäller inkontinens så kan det gå över med god bäckenbottenträning.Jag är frisk från cancern idag,det är bara i "huvudet" det sitter kvar
    Hälsningar Nisse i Skutskär

    SvaraRadera
  6. tänker på dej gösta.
    kramar
    j@nne i höllviken

    SvaraRadera
  7. Hej Gösta!
    Tänk vad livet kan vara svårt.
    Det är så ledsamt att du ska behöva få påspädning med nya ledsamheter,som redan har det svårt.
    Tänker på dig o önskar att du får lugn och ro,så du kan sova till natten.
    Många varma tankar o kramar fr.Inga i Skåne

    SvaraRadera
  8. Jag tänker på er båda två.Kramar från Lilian

    SvaraRadera
  9. Hej Gösta!
    Har svårt att hitta några ord att skriva i dag efter att jag läst din dagbok. Man kan ju tycka livet är bra märkligt att flera inom samma familj drabbas av samma sjukdom, men det är förmodligen något som ligger i våra gener. Betr behandlingsalternativ så har jag hört precis samma som det Nisse i Skutskär beskriver.
    Du har varit och är i mina tankar hela dagen och läser ju också in att det dessutom var lite problem att hitta någon åder för ditt stick igår.
    Ja, jag hoppas dagen trots allt inte varit allt för tung för dig och att du kan få en natt som bjuder på lite mer sömn och mindre oroliga tankar snurrande runt i hjärnan.
    Många varma kramar från Småländskan
    PS Skickar också med både tankar och kramar till din bror!

    SvaraRadera
  10. Kramar från Yvonne i skåne.

    SvaraRadera
  11. Önskar dej och din bror allt gott,
    varma styrkekramar
    från Elsa i Falun

    SvaraRadera
  12. Göd kväll Gösta!

    Efter att ha läst dagboken för i dag, känns ord så fruktansvärt meningslösa.

    Du ska veta, att jag tänker på dig.

    STYRKEKRAMAR

    Ingalil

    SvaraRadera
  13. Hej igen Gösta !Tråkigt att din bror också drabbats av samma problem. Förstår att du är ledsen för beskedet.Men tur att han kom i tid vi får hoppas att allt ska gå bra.Hoppas att du ska få en bra natt med inte allt förmycket besvär.
    Tänker på dig även om jag inte skriver på bloggen varje dag är du ändå med i mina tankar.Kram Doris

    SvaraRadera
  14. Hej Gösta!

    Följer din blogg sedan en tid tillbaka men har inte känt mig stark nog att kommentera pga egen sjukdom. Jag finner inte ord för att beskriva min förtvivlan inför ditt lidande och att du nu måste leva med vetskapen om att din bror också drabbats av denna helvetessjukdom. Vad är syftet egentligen med den här sjukdomen, vad i all världen skulle den kunna vilja lära oss. Förutom kanske att ta vara på varandra, på varje litet ögonblick av glädje och eventuella ögonblick av smärtfrihet.

    Jag läser varje dag, tänker på dig och skickar all styrka jag kan uppbåda i en stor kram till dig.

    Hälsningar Tina

    SvaraRadera
  15. Så himla svårt att uttrycka mej.Du e en av dom starkaste människorna ja upplevt,de ena efter efter de andra att du bara orkar.Hoppas du får en någorlunda smärtfri natt.Massa kramar o tankar till dej

    SvaraRadera