onsdag 26 augusti 2009

Rapporten

Onsdag 26 augusti  2009 kl.04.30.   Idag blir det en rapport på den förhandsdiagnos jag fick igår. Med lite strul så kom jag till sjukhuset där alla prover och undersökningar som skulle göras blev utförda. Den diagnos som blev var följande. Sjukdomen finns i mina knän,lårbenen, höfter, ryggslut,ryggen,axlar, handleder och det finns risk för fortsatt spridning. Hormonbehandlingen har bromsat en del av spridningen men den är aktiv i övre delen på ryggraden. Behandlingen kommer att fortsätta till dess att cancern blir resistent mot hormonet. Det kommer att ta ungefär en behandling till. Sedan finns inget mer. Jag ska ta dropp var tredje vecka för att försöka stärka benstommen som blivit väldigt porös. Vilket gör att det är lätt till benbrott. Läkaren som var väldigt trevlig och var lätt att prata med talade om för mig att det kommer att bli som en stor berg och dalbana. Smärtlindring blir i fortsättningen morfin för det var för stora områden för strålning. Några andra alternativ fanns inte för mig.Hemresan gick bra och vi var fyra stycken som  samåkte alla skulle till olika delar av länet. Dom som hade längst att åka hade 21mil. Under resan blev jag erbjuden att följa med till slut-adressen men jag avböjde. Jag sade åt föraren att han fick passa sig. Den äldre damen sa att "man kan ju inte vara säker" och hade ett stort leende i ansiktet. Carpe diem

9 kommentarer:

  1. God morgon Gösta...Hur mycke ska Du orka Gösta?? Hur mycke kan en människa "ta" in i den situation Du befinner Dig i idag ?? Hur har Din natt varit efter att fått svart på vitt i de Du befarat att de händer en försämring i Din kropp?? Och denna hemska väntan på svaret som väl tar några veckor.
    Allt detta lidande som så många män går igenom för att ett p.s.a prov inte blir obligatoriskt.
    Men nu är de Dig jag tänker på..för Du har satt ett namn och bild på sjukdomen..
    Jag vill genom Din blogg ställa frågan till någon i prostatacancerföreningen ..vilka är medlemmar..kan man gå in som stödmedlem även som kvinna..och har man uppsökande verksamhet??
    Idag gråter änglarna här i medlidande med Dig Gösta ..Den som ska ställa allt till rätta (sägs de)den har tagit långledigt..Stor kram U-a..

    SvaraRadera
  2. God morgon Gösta.....Du verkar få den kraft du behöver för att klara dagen, dag för dag!
    Du är fantastisk som vill och orkar dela med dig av det du går igenom!
    Har också fått uppleva en bit av det du kämpar med nu, men har fått en chans till!
    Jag stryker dig på din kind!
    EMO

    SvaraRadera
  3. God morgon Gösta..Det är svårt att hitta rätta orden idag..Jag tänker på dig ..
    Jag har en fråga om p.s.a provet..vet du eller någon vad kostnaden är för detta prov som verkar vara stört omöjligt att få igenom som en rutin i hälsokontrollen??
    Är den så mycke dyrare än mammografi och cellprov som vi kvinnor lämnar???
    De kontra kostnaden för svininfluensan så förstår jag ingenting..
    Nydiagnostiserade fall varje år är 10 000 i prostatacancer motsvarande 7 000 fall i bröstcancer ..
    Och vad kostar då inte vården ???
    Hur går de med fonden???
    Kram Bella

    SvaraRadera
  4. Hej Bella! Jag vet ej kostnaden för provet men jag tror inte det är dyrare än mammografin.Fonden står rätt stilla just nu men hoppet finns nog ett tag till. Svar till U-a. Natten har gått relativt bra men det kunde varit bättre. Tack för frågorna det är trevligt att ni följer med på min resa. Hälsningar Gösta

    SvaraRadera
  5. Hej Gösta!
    Det var sannerligen ett negativ svar på undersökningen du fick. Dina svåra plågor är sannerligen inte svåra att förstå. Var det inte tal om morfinpumpen nu heller? Hur länge ska du vänta? Jag trodde inte att du skulle få sova någonting alls efter den ansträngande dag som du har haft. Är du för "frisk" för att få kontinuerligt besök av det paliativa teamet fortfarande? Jag vet inte hur jag ska uttrycka mig till dig för allting blev så svårt nu.
    Jag tänker på dig. Försök att vara stark. Carpe diem
    Kramar Ninni

    SvaraRadera
  6. Hej Ninni! Tyvär så är jag för rörlig ännu. Men jag har möjlighet att själv begära hjälp när jag så tycker.Morfinpump är inte aktuell ännu.Tack för omtanken Hälsningar Gösta

    SvaraRadera
  7. Hej Gösta !
    Jag är med i en bönegrupp. Vi brukar träffas varje tisdag kväll. Jag berättade om dig och några andra som jag vet har svårt. Vi bad för dig och dem. Inte heller vi förstår och vet varför många av Guds skapade varelser ska ha en så svår tillvaro, både fysiskt och psykiskt.Ett vet vi dock. Det är inte Guds vilja. Emellertd kan vi vara alldeles säkra på att när tiden är inne Gud ska genomdriva sin GODA vilja och det onda ska fördrivas liksom dess furste.Värre än sjukdom är att gå förlorad.Inte alla som får förbön blir friska. Blir då ingen frisk?Jo många. Men detta förtigs. Aldrig läser vi om det i DN,Svenskan,ÖP eller Länstidningen. Varför? Det är som om ämnet är tabubelagt.Jag tycker att det verkligen vore något att berätta om.I min enfaldiga trosvisshet och empati tänker jag fortsätta att be för dig Gösta. Gud tar aldrig ledigt,men hans handlande dikteras inte av oss.Guds rika väsignelse Gösta och alla ni andra!
    Skollärarn

    SvaraRadera
  8. Hej Gösta!Det var tuffa svar du fick av läkaren,hoppas verkligen att dom hjälper dej att få vara så smärtfri det bara går,du är en otrolig kämpe vi är många som följer dej,ha de så bra du kan,kram kicki

    SvaraRadera
  9. Hej Gösta! Du är en enormt stark människa.Du bär din sjukdomsbörda , delar med dig av den till oss och ger oss energi.Jag är är säker på att alla som läser denna sida tycker detsamma.Hoppas dina dagar kan bli någorlunda uthärdliga och att du får så bra smärtstillning det bara går. Hörs imorgon. KRAM! Märta.

    SvaraRadera