måndag 14 december 2009

Män skriv

Måndag 14 december 2009 kl.04.20   Äntligen en natt med sömn. Hur skönt var inte det? Smärtan hölls på avstånd och jag fick välbehövlig vila. En tanke: varför läser 1200-1500 min dagbok varje dag? Jag tycker att det är trevligt att så många följer mig samtidigt som jag undrar ,är det inga män som läser eftersom det inte kommer några kommentarer från dom. När man skriver så finns ingen som kan se vem som skrivit eller var du bor. Män fram med pennan och hör av er med frågor eller vad ni vill prata om. När man som mig befinner sig på livets slutdel är det mycket som kommer till en genom olika tankar om både det som är och vad som kommer sedan? Det finns inga svar som  kan ge någon klarhet. När det är på det här viset är det mycket som ska göras och bli klart innan sista versen. Stiftelsen ska ju fungera helst. Tanken på den ger mig inte mycket hopp när det inte händer något mer än att den töms. Det liknar mer som att den ska tömmas och inte se någon fortsättning. Men jag är glad att ha fått göra något för någon ändå. Utförsbacken blir bara brantare och snart kan jag få se slutet på all plåga. En plåga som hållits tillbaka för att slippa alla blickar på den som snart är borta. Vad man än tycker så är livet en del och döendet en annan men båda måste finnas för att ingen kan vara utan den andre. Carpe diem

14 kommentarer:

  1. Jag tror att männen blir lite rädda. Många känner nog lite oro för att dom inte ens går o testar och tar ett PSA prov. Jag har själv en man på 46 år som jag har försökt få iväg många ggr, men icke. Det beror nog på rädsla, precis som min styvfar som gick bort 58 år gammal. Min mamma försökte få iväg honom i flera år utan att lyckas. När hon väl fick iväg honom så var det försent. Tyvärr så tror fortfarande många att detta händer inte mig. Jag hoppas att du får en fin dag och en bra blivande natt med sömn och slippa smärtan. Jag läser din blogg varje morgon och jag säger du är en kämpe så kämpa vidare.Massor av varma kramar Kicki Västerås

    SvaraRadera
  2. Morr´n Gösta!
    Vad skönt för dig att du fått sova en natt. Det behöver du.
    Du frågar efter män som ska skriva. men tack vare din blogg så har min make varit iväg och fått en undersökning och dom tog även PSA-prov. Det var u.a. Han hade ju en farbror som dog för 1,5 år sedan i cancer och det började med prostatacancer för honom.
    Av någon anledning verkar det som om män är mindre sociala när det gäller att skriva, åtminstone är det den uppfattningen som jag har fått. Har de män som brukade skriva försvunnit från din blogg? Dom har ju ett annat tänkande så din situation (och och andra mäns) blir ju belyst från olika håll när både kvinnor och män skriver.
    Idag har vi fått ett tunt lager med snö så det blir lite mer vinterlikt nu.
    Hoppas att din dag förflyter lika bra som natten har gjort, Carpe diem
    Många många mjuka kramar
    Ninni

    SvaraRadera
  3. Morr,n Gösta ! skönt att din natt varit bra.Jag följer din dagbok varje dag. Du har blivit som en vän även om jag inte skriver varje gång.Ledsamt den dag du inte kommer att vara med.Känns så skönt när jag läser att du sovit gott och sluppit för mycket smärta.Vet ej varför män inte är inne och skriver.Kanske av rädsla eller har vi kvinnor mer empati Känner mer för att skriva.Eller har dom inte tid.Här har kommit ett tunt lager av snö och har varit några dagar med kallare väder.Vi bor i en zon där jag tycker att det aldrig är någon riktig vinter.Lite kallt och snö hör vintern till.
    Jag har städat och julpyntat tycker att advent är en fin tid som man vill njuta av.Juldagarna försvinner så fort. I dag ska jag baka och göra lite julgodis.Inte för att jag själv är så begiven på godis och kakor.Mer för besöken som kommer.Jag har några som jag ska besöka som är ensamma då är det bra att ta med lite kaffebröd eller julgodis.Är ganska trött vissa dagar,men man får passa på när man känner att orken finns.
    Ha det så gott som det går i dag.Tänker på dig.Kram Doris

    SvaraRadera
  4. Hej!
    Skönt att du fått sova i natt, så kroppen fått vila! Det behöver den.
    Det är inte många män som har sån empati och är så öppna som du Gösta. Jag tror det är därför som inte så många män kommenterar i din dagbok. Jag uppmanar alla män som läser Göstas dagbok – skriv några rader, skriv ner era frågor och funderingar, ventilera dom och kanske kan ni få svar eller råd utifrån all den erfarenhet som Gösta har, både av livet och sin cancersjukdom.
    Sen hade det ju varit trevligt om även stiftelsen fått lite julklappspengar tycker jag. 1200-1500 läser dagboken varje dag – tänk om alla läsare skänkte en 50-lapp eller en 100-lapp till stiftelsen. I dessa juletider vräker folk ut pengar på mat och presenter, tusentals kronor. Så vad är väl då en 50- eller 100-lapp till Göstas stiftelse? Oj vad många guldkanter det skulle bli för en sån summa och det skulle också vara en garanti för stiftelsens fortsättning till glädje för Gösta och hans goda tanke med stiftelsen.
    Gösta – jag hoppas din utförsbacke planar ut lite och inte bara blir brantare och brantare. Och jag hoppas det här dygnet blir så bra som möjligt.
    Varma kramar från Småländskan

    SvaraRadera
  5. hej gösta.
    visst är dt gött att känna sej utsövd
    riktigt nån gång.
    jag fick lite förstärkning på mina insomningspiller så nu sover jag som en lite röd gris!jag vet inte varför det är "svårt" för oss män att prata om och med någon om p-cancer och annat som sterilitet och erektion? det har nog tagit lång tid för kvinnorna oxå att komma dit dom kommit med att pratat om bröstcancer. det måste ju ha underlättat när det kom en kallelse
    hem och vissa fick ta ledigt från arbetet. då blev det ju ett samtalsämne. något nytt. tror det kan bli mycket lättare för oss män om två-tre år när vi har "erövrat" landstingspolitiken och sen riksdagen. när vi får en lag om psa-prov och det tas upp i alla nyhetsmedia. vi har precis fått en egen sida här på nätet och facebook som barbro östlund fixat.
    PROSTACANCER heter den kort och gott. nu skall vi bara hjälpas åt alla att bygga upp denna sida till en bank där mycket kunskap finns om denna förhatliga sjukdom finns. jag tror att mycket arbete med att sprida kunskap om denna sjukdom är bra. men vi får inte glömma politikerna. det är i landsting och riksdagen som de stora och slutgiltiga besluten tas. så med väl underbyggda fakta SKALL VI HJÄLPAS ÅT ATT ÖVERTYGA POLITIKERNA att detta är en av de VIKTIGASTE HUMANITÄRA FRÅGOR JUST NU I SVERIGE.
    det skall inte handla om någon mailbombning.utan med statistik, kostnader, humanitet osv. gärna personligt tagna kontakter med DIN politiker.
    politisk åskådning har ingen som helst betydelse.
    detta är mina åsikter och den som öppnat mina ögon för just denna fråga har gösta gjort. jag har lovat gösta att om jag får vara frisk skall jag fortsätta denna fråga tills vi har en lag att alla män skall ha rätt till psa-prov.
    hälsningar
    j@nne i höllviken

    SvaraRadera
  6. HURRA HURRA för Janne som vågar skriva!!!
    HURRA HURRA för Gösta för att du är den du är!!!
    Jag läser din blogg varje dag för att du är i mina tankar. Men jag skriver inte så ofta. Jag tycker ändå att du är fantastisk som gjort så mycket med "bara" en blogg.
    Många varma kramar från ytterligare en "tjej".

    SvaraRadera
  7. Du kämpar verkligen på Gösta!
    Bra skrivet J@nne!
    Det finns många män som läser din blogg, men det är nog inte så många som kan skriva.
    Som jag skrivit tidigare, så föreslog min husläkare att han skulle ta PSA-prov för 15 år sen, så alla läkare är inte negativa till att ta provet.

    Bengt-Rune i Mellbystrand

    SvaraRadera
  8. Hej Gösta
    En skaplig natt ser jag,Många har kommenterat det där med PSA prov och jag kan tala om att efter november 2007 kan läkarna inte neka provet även om många kommer med frågan varför och om man har besvär på något vis 2007 kom det direktiv från högre ort att om patienten begär så skall prov på PSA utföras och då vill jag säga nöj er inte med att svaret är det är okei utan fråga vad var värdet ex 3 och inte över 10 då kan man efter ett år jämnföra själv vid nästa prov vad har hänt.Mina värden idag är 0,1 men så har jag opererat bort prostatan och det är ok.
    Hälsningar Nisse i Skutskär

    SvaraRadera
  9. Go´kväll Gösta, jag har så svårt med att läsa Jannes blogg, på det sätt han skriver, utan punkt, komma, bisatser mitt i, små bokstäver etc etc. Det blir ett enda sammelsorium, oxå stavas också. Det skulle komma fram mer fakta om du kunde skriva. Man blir väl aldrig för gammal för att lära, eller??
    F ö anser jag att det inte behövs någon lag om PSA-prov liknande cellprov som kvinnor får. Varje man, ung som gammal, kan bara be vårdcentralen om att ta ett prov, du behöver ej remiss. En kvinna, däremot, måste ha remiss gör att göra ett cellprov. Det är alltså upp till en själv, man behöver inte införa lagar mot allt i samhället, man får tänka lite själv ibland, även om det för vissa ej fungerar.
    Min bror gick bort i prostatacancer för 3 år sedan, han "ville inte" ta PSA-prov trots att både fru och barn bad honom göra detta, då även min far dog av samma åkomma. Men, man kan ju inte tvinga folk till saker och ting, oavsett vad det gäller.
    Jag anser också att om 1500-2000 läser din blogg Gösta, så borde väl dom kunna avstå en slant till din fond. Det kostar så lite att göra någon glad. Strunta istället i snapsen och julölet som tydligen många anser viktigast på julbordet och skänk istället en slant till sjuka. Inte till hemlösa, dom har oftast sig själv att skylla, men för folk som ej kan rå för, och ej försatt sig i ett missbruk, så tycker jag att man kan ge en slant. Många sitter ensamma nu i juletid, fast att dom har både barn och barnbarn...Det sägs ju att en mor kan ta hand om tio barn, men tio barn kan inte ta hand om sin mor! Så sant.
    F ö hoppas jag att du Gösta får en god natts sömn, och en bra dag i morgon.
    Varm hälsning från Ingemar i Gbg

    SvaraRadera
  10. Hej, många, många, många, många, många , många mjuka kramar från Titti

    SvaraRadera
  11. God kväll Gösta!

    Finns inte mycket, att tillägga, förutom att du Gösta är en fantastisk medmänniska.
    Hoppas natten går utan alltför besvärliga smärtor.

    Väldigt bra skrivet av Janne.

    Många många STYRKEKRAMAR

    Ingalil


























































    Många många STYRKEKRAMAR

    Ingalil


    Många många STYRKEKRAMAR

    Ingalil

    SvaraRadera
  12. Måste bara kommentera Ingemar A:s inlägg här ovan om att en mor kan ta hand om 10 barn, men 10 barn kan inte ta hand om en mor! Sant.
    Håller också med om att alla som läser dagboken här skulle kunna avstå julsnapsen och en julöl och skicka pengar till Göstas stiftelse istället, så att flera sjuka och ensamma kan få del av stiftelsemedlen utifrån den oerhört fina tanke Gösta har med sin stiftelse. Jag har också skrivit om detta i ett tidigare inlägg idag, och hoppas många tänker till och skickar över en slant till stiftelsen och minskar på såväl klappar som öl och snaps till jul. Många bäckar små blir snart en stor å! Från Småländskan

    SvaraRadera
  13. Hej Gösta!
    Skönt att din natt blev smärtfri att du kunde få en god sömn.
    Önskar att natten som kommer blir lika bra.
    Varma kramar Inga i Skåne.

    SvaraRadera
  14. Ja jag e ju man. Tror det ligger i våra gener sen länge tillbaka. Jag menar att vi män talar ju sällan om känslor å så, iallafall många som jag känner inklusive mig själv. En kallelse till PSA prov vore ju inte så dumt, precis som kvinnor blir kallade för att kolla brösten. Varför blir inte vi det??

    SvaraRadera