söndag 31 januari 2010

Fjällturen

Söndag 31 januari 2010 kl.04.20 Nu har småvärkarna kommit tillbaka men inte mer än att jag kan förnimma dom. Jag försöker titta ut genom fönstret men det är för mörkt för att se något. Men det finns ett svagt sken som kommer av att det är fullmåne. Mina tankar går till en öppen fjällvidd där man kan se hur det glimmar av månens strålar i naturens egen atelje. Det framkallar skuggor mot fjällväggarna som ligger runt omkring. Tänk att få plöja snötäcket med ett par riktiga fjällskidor och en liten ryggsäck med lite varm choklad och kaffe som ska intas på en lämpligt fin plats. Kanske jag kan ha turen att se någon fjällräv eller rödräv glida fram över snön. Det är verkligen ett paradis. Många människor har inte möjligheten att få uppleva sådana fristäder i sitt liv. Möjligheten av att verkligen få njuta naturens egna naturfilm. Om jag kunde skulle jag ta med mig en skränande grupp upp på fjällen så dom kunde få uppleva den hisnande känslan att möta paradiset på vintertid. Carpe diem

8 kommentarer:

  1. God morgon ! Tänk att få följa med på en sådan tur som du beskriver det skulle vara en fin upplevelse.Jag som älskar att vara ute i naturen samt tycker om att åka skidor.När barnen och även när barnbarnen var små packade vi ryggsäckarna med smörgås och varm choklad och korv att grilla och gav oss ut på skidor eller blev det en tur på skridskor.Om vädret tillät. Men nu dom sista åren har det varit brist på snö och även is på sjöarna.Men i år har det varit både kyla och kallt.I dag -22.Men det blir inte det samma som uppe i fjällvärlden. Tänk att får andas in den friska fjälluften och uppleva den fina naturen.Jag har ett fint minne från Östersund var där i mitt arbete ,skulle till Frösön med en klient det var i december månad.Där uppe var det kallt och snö en underbar vinterdag.Riktigt härlig julstämning. Här hemma var det grått och regnigt, då kändes det som man hade lust att stanna kvar i Östersund.Kom att tänka på en sång som min lärarinna brukade sjunga för oss när jag gick i första klass, om Ovikens skyhöga fjäll där växte jag upp.Jag älskade att höra den sången.Då visste jag inte var Ovikens fjäll var, men nu vet jag.Jag var vid flera tillfälle i Östersund och Frösön igenom mitt arbete men hade även goda vänner som flyttat till Östersund. Men är nu inte kvar där,
    då kanske jag kommit för att besöka även dig.
    Ha det så gott i dag hoppas att din dag ska vara så bra som möjligt. Kram och en varm hälsning Doris. (Ulla jag vill så gärna läsa om Tomas Brudin men hittade inte bloggen .Kram )

    SvaraRadera
  2. Hej Gösta! Ser att du har haft känningar av värk, men klarat av dem. Du beskriver så fantastiskt hur det kan vara en vinterdag uppe i fjällvärlden! Jag kunde för min inre syn se landskapet du beskrev. När mina 4 barn var små, var vi ofta ute i skogen vintertid, tog med varm choklad och smörgås. Vi bor i ett land med 4 riktiga årstider, även om de numera planar ut med varandra. Jag tror att vi tillhör de få länder - kanske det enda - som har årstider med skiftande väder.
    Idag är det 12 gr kallt här och jag skall gå ut med mitt barnbarns hund - papillon - en lång promenad.
    Jag önskar jag kunde berätta och beskriva saker som du gör, Gösta! Har du aldrig tänkt på att bli författare? Nu ska du ha en bra dag, koppla av och vila och här skickar jag med många varma kramar från mafina. Carpe diem!

    SvaraRadera
  3. Godmorgon Gösta
    Håller med dig det är många som missar det fina ni har uppe i Norrland, Många skulle behöva åka dit o få ren o fin luft, jag har bara sett fjällräv på film, men desto mer renar när man varit där o rest omkring. Idag tidigt på morgonen ca 4 så såg jag en väldigt stor räv som såg lite stressad ut han sprang ju mitt på vägen fram och åter, så säger jag lille vän mer hann jag inte fören han fick eld i baken. Sen när jag kom hem så skulle jag ta bort skålen med mat jag ställt ut till en troligen utslängd väldigt skygg sommarkatt då va skålen väck o stora fotspår av räv, Har han ätit upp plast lådan då lär han väl få ont i magen. Gillar inte att dom är så nära husen vet att dom tagit flera katter.
    Du får ha en så bra dag du kan.
    Kram Barbro Carpe diem
    idag har vi -11 det biter rejält i kinderna.

    SvaraRadera
  4. Hej Gösta!
    Hoppas att smärtan inte blommar ut för fullt. Det måste ha varit skönt att den hållit sig borta ett tag.
    En fin bild av naturen som du beskrev. I ungdomens dagar så var jag mycket ute och åkte skidor och det var jättehärligt. Nu är det tyvärr omöjligt, men jag får leva på minnena. Det är ju tur att jag har sådana i alla fall.
    Här är det -11 och det fortsätter att snöa. Det måste bli rekord av snö denna vinter, men östkusten skulle ju få mer snö, medan övriga Sverige skulle få bättre väder.
    Önskar dig en så bra dag som möjligt. Carpe diem
    Skickar många många mjuka kramar till dig.
    Ninni

    SvaraRadera
  5. Hej Gösta!
    Jag har länge följt din blogg (efter att hört dig på Karlavagnen) men inte skrivit tidigare.
    jag bor i Norduppland och här har vi full vinter. En av mina hundar ligger här på bordet medan jag skriver, det snöar och är några minusgrader. Nyss följde jag med dig på en tur i fjällvärlden, härligt. Någon föreslog att du skulle bli författare, det är du redan. Kanske du skulle ge ut din blogg i bokform. Det är mycket givande och lärorikt att få följa dina tankar av värme, empati och inte minst att vi bör tänka på vad vi säger så att vi inte sårar.
    Tack för det du delar med dig till oss.
    Maud

    SvaraRadera
  6. God förmiddag Gösta..Hoppas värken och vad de för med sig håller sig långt långt borta.Med -13 och en strålande sol så önskade jag att jag hade ett par gamla hederliga skidor och kunde fara ut över åkrarna med choklad och ostmackor i ryggsäcken.Nu blir de en tanke bara...
    Doris...Jag är ju inget proffs på data ..men jag skrev bara Tomas Brundin och då hoppade de upp...men jag provade också nyss att gå in på Svenska Kyrkan.Internationellt arbete så gick de även där att komma in...sen finns de en genväg till Tomas blogg med bilder och filmer...Hoppas de lyckas för Dig..Hör av Dig igen annars...jag lovar Dig..jag känner mig lugnare nu när jag ser vad dom gör...Kram till Er båda Gösta och Doris ...från Ulla....

    SvaraRadera
  7. Hej Gösta! Det är några dagar sen jag skrev. men jag har halsfluss o hög feber,så då orkar man inte så mycket. Men det går väl över.Vad du beskrev fjällturen fint, jag gillar att vara ute i naturen.Åker mycket skidor.Många kramar från mig

    SvaraRadera
  8. Hej Gösta!
    Vilken fin skidtur du bjöd oss alla på idag! Jag riktigt kände hur härligt det var att glida fram på skidorna, att stanna vid någon vacker plats och äta den medhavda matsäcken!
    En fantastisk beskrivning, tack Gösta! Och denna fina beskrivning gjorde du trots att du haft lite småvärk, du är otrolig med din viljestyrka.
    Hoppas din dag har varit ganska så bra och att inte värken varit för påtaglig. Här var minus 15 i morse, steg till minus 8 och tätt snöfall och så har det varit nu flera timmar. Så här mycket snö och så kallt är länge sedan vi hade här.
    Ha det gott nu ikväll och hoppas natten blir lugn så att du får sova.
    Varma kramar till dig från Småländskan.

    SvaraRadera